Τι ζητά ο Ερντογάν στην Αφρική;

Πέμπτη, 01 Μαρτίου 2018 16:19
UPD:16:27
REUTERS/UMIT BEKTAS

Το 2015 βρέθηκε στη Σομαλία, την Αιθιοπία και το Τζιμπουτί, το 2016 στην Ουγκάντα και την Κένυα και το 2017 σε άλλες έξι αφρικανικές χώρες. Έτσι κανέναν δεν εκπλήσσει η περιοδεία του αυτήν την εβδομάδα στην Αλγερία, τη Μαυριτανία, τη Σενεγάλη και το Μάλι. Συνοδεύεται μάλιστα από πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και διπλωματικών συμβούλων.

A- A A+

Η Αφρική είναι αγαπημένος ταξιδιωτικός προορισμός για τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Αποδεικνύεται από τον αριθμό των επισκέψεων που έχει κάνει μέχρι τώρα. Το 2015 βρέθηκε στη Σομαλία, την Αιθιοπία και το Τζιμπουτί, το 2016 στην Ουγκάντα και την Κένυα και το 2017 σε άλλες έξι αφρικανικές χώρες. Έτσι κανέναν δεν εκπλήσσει η περιοδεία του αυτήν την εβδομάδα στην Αλγερία, τη Μαυριτανία, τη Σενεγάλη και το Μάλι. Συνοδεύεται μάλιστα από πολυμελή αντιπροσωπεία επιχειρηματιών και διπλωματικών συμβούλων.

Επενδύσεις στην Αλγερία

Τι ζητά ο Ερντογάν στην Αφρική; Κυρίως πολιτική και οικονομική επιρροή. Αλλά και κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, όπως έδειξαν οι επαφές του στην Αλγερία, πρώτο σταθμό της περιοδείας. «Νομίζω ότι η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από την περιοδεία είναι οι οικονομικοί και αναπτυξιακοί δεσμοί με την χώρα που επισκέπτεται», λέει ο Τσάρε Έτσντεμιρ από την τουρκική σύνταξη της DW. «Η Τουρκία είναι φτωχή σε πρώτες ύλες. Και για να πάρουμε το παράδειγμα της Αλγερίας, οι μεγαλύτερες εξαγωγές της προς την Τουρκία είναι πετρελαιοειδή προϊόντα. Άρα ο Ερντογάν έχει καλές ευκαιρίες εκεί».

Πάνω από όλα όμως ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους θέλει να αυξήσει τις επενδύσεις Τούρκων επιχειρηματιών και μάλιστα με τη βοήθεια διμερούς συμφωνίας προστασίας των τουρκικών επενδύσεων. Ο Τ. Ερντογάν, όπως ο ίδιος είπε, θέλει να διπλασιάσει τα επόμενα χρόνια τις επενδύσεις στην Αλγερία. Εκείνο που προκαλεί έκπληξη είναι ότι και στις τέσσερις χώρες της φετινής του περιοδείας, το 90% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι. Βέβαια, εδώ και καιρό η Τουρκία προσπαθεί να εμφανιστεί ως προστάτιδα δύναμη των απανταχού της γης μουσουλμάνων. Όλοι θυμούνται ότι τον περασμένο Δεκέμβριο συγκάλεσε εκτάκτως την Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) στην Κωνσταντινούπολη για να καταδικάσει την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ από τις ΗΠΑ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Τουρκική βάση εκπαίδευσης στη Σομαλία

Υπάρχουν όμως και θέματα ασφάλειας, τα οποίο o πρόεδρος της Τουρκίας προτίθεται να θίξει. Τόσο στη Μαυριτανία, όσο και στη Μάλι δρουν ισλαμιστικές ομάδες. Παρατηρητές εκτιμούν ότι μεσοπρόθεσμα η περιοδεία Ερντογάν στην Αφρική υπηρετεί το ενισχυμένο ενδιαφέρον της τουρκικής διπλωματίας να αυξήσει την επιρροή της, όχι μόνο στους τομείς οικονομίας και ανάπτυξης. «Στη Σομαλία, το ενδιαφέρον της Τουρκίας έχει εκδηλωθεί από καιρό και έχει αρχίσει οικονομική συνεργασία με μικρά βήματα», λέει ο Τσάρε Έτσντεμιρ. «Συνέχισε στον κατασκευαστικό κλάδο, χτίζοντας νέο αεροδρόμιο, νοσοκομεία. Έφτασε σε σημείο που πέρυσι η Τουρκία άνοιξε στο Μογκαντίσου στρατιωτική βάση εκπαίδευσης, όπου μερικές εκατοντάδες Τούρκων στρατιωτών εκπαιδεύουν Σομαλούς στρατιώτες».

Ωστόσο, η οικονομική συνεργασία με την Αφρική παραμένει για τον κ. Ερντογάν πρωταρχικός στόχος, τον οποίο δρομολογεί από καιρό. Ήδη διατηρεί 41 πρεσβείες στην μαύρη ήπειρο, ενώ τα επόμενα χρόνια αυτές θα φτάσουν τις 54. Την περασμένη δεκαπενταετία ο όγκος εμπορικών συναλλαγών με τις αφρικανικές χώρες εξαπλασιάστηκε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή