Από την έντυπη έκδοση
Κάθε ανασχηματισμός είναι μια μικρή άσκηση πολιτικών ισορροπιών για τον εκάστοτε πρωθυπουργό που τον αποφασίζει, αλλά και -στο μέτρο που αυτό συμβαίνει- αποκρυπτογραφεί τις ουσιαστικότερες πολιτικές σκοπεύσεις της κυβερνητικής και κομματικής ηγεσίας. Είτε αυτές αφορούν την παραγωγή του κυβερνητικού έργου, με την επιδίωξη να επιταχυνθεί η απόδοσή του, είτε τη δρομολόγηση ευρύτερων πολιτικών σχεδιασμών, με άξονα την ανανέωση της πολιτικής δυναμικής του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο ανασχηματισμός που αποφάσισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, πολύ δύσκολα ανταποκρίνεται στα κριτήρια που προσημειώθηκαν κι αυτό που μένει είναι η έκπληξη από την είσοδο στην κυβέρνηση του κ. Φώτη Κουβέλη.
Ο πολιτικός -ο οποίος ήταν συγκυβερνήτης στην τρικομματική κυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, το 2012-2013, που είχε βολιδοσκοπηθεί να υποδειχτεί ως υποψήφιος για το ανώτατο αξίωμα της Πολιτείας, αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας, και με την άρνησή του συνέβαλε στην πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου- αποδέχτηκε χθες να ενταχθεί στο κυβερνητικό σχήμα, ως αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, με υπουργό τον κ. Πάνο Καμμένο.
Η συγκατοίκηση αυτή, πέραν της εκπλήξεως, συνιστά μια πρόκληση κι ένα στοίχημα και για τους δύο άνδρες, καθώς δεν συμμερίζονται τις ίδιες αντιλήψεις για τον τομέα ευθύνης τους, όπως είναι γνωστό από τις κατά καιρούς δημόσιες δηλώσεις τους, ενώ και οι προσωπικές σχέσεις τους δεν μπορεί να περιγραφούν ως «φιλικές», τουλάχιστον έως χθες.
Ανακοινώνοντας τον ανασχηματισμό, λίγα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε πως ο πρωθυπουργός αποφάσισε «περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα».
Αν μπορεί να προκύψει ένα πολιτικό συμπέρασμα απ’ αυτή την πολιτική επιλογή του κ. Τσίπρα, είναι ότι δεν σχεδιάζει να επιταχύνει τις εξελίξεις και οι εκλογές παραπέμπονται στο απώτερο μέλλον και πάντως όχι αμέσως μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, τον Αύγουστο 2018.
Ενίσχυση του οικονομικού επιτελείου
Το οικονομικό επιτελείο συνεχίζει ως έχει και μάλιστα ενισχύεται από τον ίδιον τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, καθώς ο κ. Γιάννης Δραγασάκης αναλαμβάνει και την ευθύνη του υπουργείου Οικονομίας-Ανάπτυξης, με στόχο να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης.
Δεν προκαλεί έκπληξη η απομάκρυνση του κ. Γ. Μουζάλα από την κυβέρνηση -σχεδίαζε από καιρό την αποχώρησή του-, αλλά ούτε και η ανάληψη του χαρτοφυλακίου του από τον κ. Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος ως πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεννοηθεί αποτελεσματικότερα με τους επικριτές της μεταναστευτικής πολιτικής στις τάξεις του κόμματος, ενώ ως αναπληρωτής ΥΕΘΑ μέχρι χθες γνωρίζει τις σοβαρές και ιδιαίτερα λεπτές πτυχές του θέματος.
Παλαιό κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα της νέας γενιάς -και φίλος του κυβερνητικού εκπροσώπου- είναι ο κ. Αθανάσιος Ηλιόπουλος, ο οποίος αναλαμβάνει ως αναπληρωτής υπουργός Εργασίας στη θέση της αποπεμφθείσης Ράνιας Αντωνοπούλου. Ο κ. Ηλιόπουλος θεωρείται γνώστης του αντικειμένου, καθώς ήταν έως χθες ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Στο υπουργείο Παιδείας, ως υφυπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ορίζεται η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη κι όχι στέλεχος των ΑΝΕΛ, που μέσω του παραιτηθέντος προ ολίγων εβδομάδων Κώστα Ζουράρι κατείχαν τη θέση αυτή.
Στο υπουργείο Πολιτισμού επανέρχεται η θέση του υφυπουργού και αναλαμβάνει ο κ. Κωνσταντίνος Στρατής.
Τα νέα μέλη της κυβέρνησης θα ορκιστούν στις 12.30 στο Προεδρικό Μέγαρο, ενώ οι αρμοδιότητες των νέων αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες.
Η αντιπολίτευση
Με σκωπτικό τόνο σχολίασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.
Η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη σημείωσε: «Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον και με ανθρώπους που έρχονται από το προχθές ο κ. Τσίπρας προχώρησε στον τελευταίο ανασχηματισμό της θητείας του. Αν μη τι άλλο, o κ. Τσίπρας με τις επιλογές του διασκεδάζει τουλάχιστον τους πολίτες για να ξεχνούν πρόσκαιρα την καταστροφική πολιτική του. Τον ευχαριστούμε. Ειδικά για τον κ. Κουβέλη ήταν δίκαιο και έγινε πράξη».
Το ΠΑΣΟΚ παρατήρησε: «Ο ανασχηματισμός της επιδότησης ενοικίου οδηγεί σε εικόνα αποδρομής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Συγχαρητήρια στον νέο υφιστάμενο του Καμμένου, τον κ. Φώτη Κουβέλη».
Το Ποτάμι σχολίασε: «Τελικά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ έχουν εφεδρείες. Με τον κ. Κουβέλη αναπληρωτή του κ. Καμμένου, η κυβέρνηση της ιδεοληπτικής αριστεράς και της ψεκασμένης δεξιάς αποκτά νέα δυναμική».
Σε πιο σοβαρούς τόνους, το ΚΚΕ εκτίμησε πως «η ηθική μιας κυβέρνησης δεν κρίνεται μόνο απ’ το αν κάποιοι υπουργοί της απολαμβάνουν προκλητικά προνόμια, αλλά κυρίως από την πολιτική που αυτή υλοποιεί υπηρετώντας συνολικά την κοινωνική τάξη των προνομιούχων, δηλαδή του κεφαλαίου, σε βάρος του λαού. Αυτό κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και αυτό θα συνεχίσει να κάνει πιο εντατικά και μετά τον “εξ ανάγκης” ανασχηματισμό».
Τέλος, η Ένωση Κεντρώων έκανε λόγο για «ανασχηματισμό αδιεξόδου, χωρίς προοπτική για τη χώρα. Πιθανότατα και ο τελευταίος ανασχηματισμός πριν από τις επικείμενες εκλογές».