Μια μεταβατική περίοδος χωρίς προσδιορισμένη από πριν ημερομηνία λήξης είναι αδύνατη, ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες με το Ηνωμένο Βασίλειο για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, απαντώντας ουσιαστικά στο σχετικό αίτημα του Λονδίνου για «ευελιξία».
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει η μεταβατική περίοδος, που αρχίζει με την οριστική αποχώρηση του Η.Β. από την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου 2019, να λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, δηλαδή να έχει διάρκεια λίγο μικρότερη από δύο έτη.
Το Λονδίνο, ωστόσο, θεωρεί ότι η οικονομία του χρειάζεται πιθανότατα μεγαλύτερη περίοδο προσαρμογής ώστε να περάσει ομαλά σε στάτους τρίτης χώρας.
Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, η Μ. Βρετανία δεν θα έχει καμία εκπροσώπηση σε όργανα της Ε.Ε. ούτε δυνατότητα να επηρεάζει αποφάσεις, αφού πλέον δεν θα είναι μέλος της, ωστόσο θα εφαρμόζει τόσο τις τέσσερις ελευθερίες κίνησης (προσώπων, εμπορευμάτων, υπηρεσιών, κεφαλαίων) όσο και την νομοθεσία της Ε.Ε. στο σύνολό της.
Διαφωνίες μεταξύ Βρυξελλών και Λονδίνου υπάρχουν για τα δικαιώματα των πολιτών των 27 χωρών - μελών της Ε.Ε. που θα φθάνουν σε βρετανικό έδαφος μετά τις 29 Μαρτίου 2019 και μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, καθώς και για το εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να εφαρμόζει, πλην της υπάρχουσας μέχρι τις 29/3/2019 ευρωνομοθεσίας, και τους κανόνες που θα θεσπιστούν μετά την αποχώρησή του, όσο θα διαρκεί η μεταβατική περίοδος.
naftemporiki.gr