ΤΕΕ: Ισοπέδωση επαγγελματικών δικαιωμάτων στον κατασκευαστικό τομέα

Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2006 17:43
A- A A+

Το ΤΕΕ, αλλά και το ΕΜΠ εξέφρασαν σήμερα την πλήρη αντίθεσή τους στο προσχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων ΤΕΙ του κατασκευαστικού τομέα που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

«Πρόκειται για νομικό ατόπημα, που έρχεται σε πλήρη αντίθεση ακόμη και με το νόμο του 2001 με τον οποίο -εν μια νυχτί- τα ΤΕΙ αναγορεύτηκαν σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, δίχως τις προϋποθέσεις, αλλά και χωρίς την έστω εκ των υστέρων ουσιαστική στήριξη τους (οικονομική, υλικοτεχνική και περιεχόμενο σπουδών).

Ερχεται σε αντίθεση και με τις Κοινοτικές Οδηγίες, καθώς, για παράδειγμα απονέμει στους Δομοστατικούς ακόμη και επαγγελματικά δικαιώματα των αρχιτεκτόνων, όταν η Ε.Ε. έχει εκδώσει Οδηγία για τις προϋποθέσεις που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αναγνωρίζονται αρχιτέκτονες».

«Πίσω από αυτό το Π.Δ. υποκρύπτεται ο στόχος να μειωθούν τα έτη σπουδών στις Πολυτεχνικές Σχολές από πέντε σε τέσσερα» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιάννης Αλαβάνος.

«Επί της ουσίας, στους αποφοίτους των ΤΕΙ δίνονται περισσότερα δικαιώματα απ' αυτά που έχουν οι διπλωματούχοι μηχανικοί: ο απόφοιτος των ΤΕΙ, με ένα επιπλέον έτος μεταπτυχιακών σπουδών, θα μπορεί να κατέχει τίτλο master, ενώ αντιθέτως ο διπλωματούχος του Πολυτεχνείου, με πέντε έτη σπουδών, με ίδια επαγγελματικά δικαιώματα, δεν θα διαθέτει master».

«Μιλάμε για μια πλήρη ισοπέδωση της Παιδείας» υποστήριξε ο κ. Αλαβάνος προσθέτοντας ότι παράλληλα απονέμονται τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα ακόμη και σε αποφοίτους ιδιωτικών σχολών, με τριετείς σπουδές.

Αυτά, μεταξύ άλλων, υπογραμμίστηκαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, όπου εκτός από τον Πρόεδρο του ΤΕΕ και το μέλος της Δ.Ε. του ΤΕΕ Κώστα Κρεμαλή, μίλησαν ο πρύτανης του ΕΜΠ Κώστας Μουτζούρης και ο τέως πρύτανης Ανδρέας Ανδρεόπουλος.

«Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το συγκεκριμένο προσχέδιο Π.Δ. δεν θα συνυπογράψουν οι υπουργοί Ανάπτυξης και ΠΕΧΩΔΕ εάν τους σταλεί από το υπουργείο Παιδείας, αφού οι προβλέψεις του δεν συμβάλλουν στην αναπτυξιακή διαδικασία» είπε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.

Ο κ. Μουτζούρης υπογράμμισε ότι κάθε χρόνο προστίθενται στην ελληνική αγορά εργασίας περίπου 1.900 διπλωματούχοι μηχανικοί, με συνέπεια να διαθέτουμε στην Ελλάδα τριπλάσιο αριθμό σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το ΕΜΠ, από κοινού με τις άλλες Πολυτεχνικές Σχολές και το ΤΕΕ -όπως είπε- θα επιδιώξουν να αναγνωριστεί το πτυχίο τους ως master.

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι το ΤΕΕ θα μπορούσε να αναλάβει την πιστοποίηση της επαγγελματικής επάρκειας και άρα της απόδοσης δικαιωμάτων. Ηδη, το ΤΕΕ συζητά την κατάργηση των εξετάσεων που δίνουν οι διπλωματούχοι μηχανικοί για την απόκτηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος με τη σημερινή μορφή τους και την υποκατάσταση με ένα διαφορετικό τρόπο, πιστοποίησής τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή