Σατιρικός «Μισάνθρωπος» με προφίλ στα social media

Η κωμωδία του Μολιέρου, από την ομάδα 4frontal, στο θέατρο Θησείον
Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018 09:05
A- A A+

Με χιουμοριστική ματιά, ο διαχρονικός χαρακτήρας του «Μισάνθρωπου» του Μολιέρου προσεγγίζεται ευρηματικά από την ομάδα 4frontal, μέσα από τη νέα μετάφραση του Νίκου Ζιώγα και από τη συνέργεια των social media, στην παράσταση που παρουσιάζεται στο θέατρο Θησείον, έως τις 27 Μαρτίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.

Με τον «Μισάνθρωπο», ο Γάλλος θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους δασκάλους της κωμωδίας στη δυτική λογοτεχνία, το 1666 σατίρισε την υποκριτική ευγένεια και την ανέντιμη κολακεία στη βασιλική Αυλή, αλλά και στα σαλόνια του Παρισιού. Ο ήρωας του έργου, ο Αλσέστ, αποστρέφεται τον τρόπο ζωής των ανθρώπων με κυρίαρχα χαρακτηριστικά την κολακεία, την υποκρισία, την απουσία ειλικρίνειας και ηθικής και θεωρεί ότι τίποτα στη ζωή δεν λειτουργεί με δικαιοσύνη. Ερωτεύεται παράφορα την κοσμική νεαρή χήρα Σελιμέν, μία γυναίκα που είναι κύριος εκφραστής της κοινωνίας που έχει ανάγκη μία αυλή ανθρώπων, για να παραμένει αρεστή και δημοφιλής.

Πώς η υποκρισία της Αυλής θα εκφραζόταν σήμερα; Πόσο διαφορετικοί θα ήταν οι ήρωες της εποχής του Μολιέρου, εάν ζούσαν σήμερα, με το κινητό τηλέφωνο να επιταχύνει και να εντείνει καταστάσεις, σχέσεις και συναισθήματα; Με ποιον τρόπο ο Μολιέρος θα επέλεγε να αφηγηθεί την ιστορία αυτή σήμερα; Και πώς θα εξελιχθεί η ιστορία του «Μισάνθρωπου» σε έναν κόσμο που η υποκρισία του καθρεφτίζεται διαρκώς σε μία οθόνη;

Στην παράσταση αυτή, ο «Μισάνθρωπος» υποδέχεται το κοινό σε ένα «ανοιχτό» σαλόνι. Σε ένα παιχνίδι ανάμεσα στη φαινομενικότητα και την πραγματικότητα, οι χαρακτήρες του έργου, μέσα από τα προφίλ τους, ποστάρουν βίντεο, ποιήματα, φωτογραφίες και παρουσιάζονται στους θεατές, οι οποίοι, με τη σειρά τους, μπορούν να χρησιμοποιούν το κινητό τους, κάνοντας like, comment, φωτογραφίζοντας κ.λπ., καθιερώνοντας έτσι μία διαφορετική θεατρική εμπειρία.

Προσφορά για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο

Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά της Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο -η οποία καθιερώθηκε το 2009, με πρωτοβουλία των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» (RSF), μιας δημοσιογραφικής οργάνωσης με έδρα τη Γαλλία, ταγμένης στην υπεράσπιση της ελευθερίας της έκφρασης-, ο «Μισάνθρωπος» δίνει τη δυνατότητα στους θεατές να παρακολουθήσουν την παράσταση με εισιτήριο 1+1 δώρο.

Οι συντελεστές της παράστασης γιορτάζουν αυτή την ημέρα, υπενθυμίζοντας ότι ενώ, σε κάποιες χώρες, το διαδίκτυο διαδραματίζει ρόλο πρωταγωνιστικό, σε κάποιες άλλες λογοκρίνεται, στερώντας από τους πολίτες το δικαίωμα στην έκφραση και την ενημέρωση. Ταυτόχρονα, όμως, θέτουν και το ερώτημα του κατά πόσο εμείς οι ίδιοι, τελικά, λογοκρίνουμε τον εαυτό μας κατά τη χρήση του διαδικτύου.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση: Νίκος Ζιώγας, σκηνοθεσία - μουσική: Σταύρος Γιαννουλάδης, σκηνικά - κοστούμια: Νίκη Ψυχογιού, επιμέλεια κίνησης: Πατρίσια Απέργη, φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, επιμέλεια μακιγιάζ: Ρούλα Λιανού, hair styling: Κωνσταντίνος Κολιούσης, βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Τσιμπρικίδου, φωτογραφίες: Σταύρος Χαμπάκης, βίντεο - προβολές: Χρυσούλα Κοροβέση - Μάριος Γαμπιεράκης. Ερμηνεύουν: Θανάσης Ζερίτης (Αλσέστ), Ελένη Κουτσιούμπα (Σελιμέν), Χάρης Κρεμμύδας (Ορόντ), Γιώργος Κισσανδράκης (Φιλέντ), Αμαλία Νίνου (Αρσινοέ), Κωνσταντίνος Πλεμμένος (Ακάστ), Αριστέα Σταφυλαράκη (Ελιάντ), Πάνος Τοψίδης (Κλιτάντρ).

Πληροφορίες

Θέατρο Θησείον: Τουρναβίτου 7 - Ψυρρή, τηλ.: 210 3255444. Διάρκεια παράστασης: 105 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 12 ευρώ, μειωμένο: 10 ευρώ. Προπώληση εισιτηρίων: εκδοτήριο Ticket Services: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου), καταστήματα Public, τηλεφωνικά: 210 7234567, ηλεκτρονικά: ticketservices.gr και tickets.public.gr.

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς