10.000 Year Clock: Υπό κατασκευή το ρολόι που θα λειτουργεί για 10.000 χρόνια

Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2018 16:55
UPD:16:55
REUTERS/ILYA NAYMUSHIN

Φωτογραφία αρχείου.

A- A A+

Άρχισε η κατασκευή του «10.000 Year Clock», του ρολογιού που προορίζεται να λειτουργεί για δέκα χιλιετίες χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Το «10.000 Year Clock» είναι ένα εγχείρημα του Long Now Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που θέλει να κάνει «πιο κοινή τη μακροπρόθεσμη σκέψη».

Όπως αναφέρει το BBC, κατασκευάζεται εντός ενός ακινήτου που ανήκει στον ιδρυτή του Amazon, Τζεφ Μπέζος, κάτω από ένα βουνό στη μέση της ερήμου στο Τέξας. Δεν έχει οριστεί κάποια προθεσμία για την ολοκλήρωση του project.

«Η εγκατάσταση έχει αρχίσει- 500 πόδια ψηλό, πλήρως μηχανικό, τροφοδοτούμενο με ενέργεια από θερμικούς κύκλους ημέρας- νύχτας, συγχρονιζόμενο το ηλιακό μεσημέρι, ένα σύμβολο της μακροπρόθεσμης σκέψης- το «10.000 Year Clock» γίνεται πραγματικότητα χάρη στις ιδιοφυΐες των Ντάνι Χίλις, του Ζάντερ Ρόουζ και όλης της ομάδας του Clock!» έγραψε σε tweet του ο Μπέζος, το οποίο συνοδεύεται από σχετικό βίντεο.

Ο δημιουργός του ρολογιού, ο Αμερικανός εφευρέτης Ντάνι Χίλις, είχε δημοσιοποιήσει για πρώτη φορά την όλη ιδέα σε ένα κείμενό του για το Wired το 1995. Σε αυτό περιέγραφε το όραμά του για ένα ρολόι που χτυπά μια φορά κάθε χρόνο, με έναν δείκτη για τους αιώνες, που κινείται μια φορά κάθε 100 χρόνια, και έναν κούκο που βγαίνει κάθε 1.000 χρόνια.

Το ρολόι προορίζεται να συλλέγει ενέργεια από τις αλλαγές στη θερμοκρασία, σύμφωνα με το Long Now Foundation, αλλά δεν θα είναι σε θέση να αποθηκεύει αρκετή ενέργεια για να προβάλλει τον χρόνο εκτός και αν οι επισκέπτες το «κουρδίζουν» με έναν χειροκίνητο τροχό.

Το εγχείρημα έχει προσελκύσει την υποστήριξη καλλιτεχνών και διανοούμενων πέρα από τον Μπέζος, ο οποίος είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του από οικονομικής άποψης (42 εκατ. δολάρια). Ο Βρετανός μουσικός Μπράιαν Ίνο έχει δημιουργήσει μια μηχανική γεννήτρια μελωδίας, που θα παράγει μια διαφορετική ακολουθία ήχου κάθε ημέρα για 10.000 χρόνια. Όπως και οι δείκτες του ρολογιού, αυτό θα λειτουργεί μόνο εάν οι επισκέπτες κουρδίζουν το ρολόι.

Το πρώτο πρωτότυπο του ρολογιού, που ολοκληρώθηκε το 1999, εκτίθεται στο κοινό στο Μουσείο Επιστημών του Λονδίνου.

Προτεινόμενα για εσάς