Η εξιστόρηση των σημαντικότερων γεγονότων της περιόδου 1909 - 1949, της ελληνικής ιστορίας, μιας περιόδου ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας και κομβικής, αποτελεί το αντικείμενο του κόμικ «Comicοτραγική Ιστορία της Ελλάδας 1909-1949» του Παναγιώτη Γ. Κατσανάκη.
NIKI VASILIADOU
Η επιλογή του κόμικ -μιας μορφής έκφρασης οικείας στους περισσότερους και ειδικά στους νέους- ως μέσου, εξυπηρετεί τον στόχο της συγγραφής: την προσέγγιση της ιστορίας και τελικά την πρόσληψη της ιστορικής γνώσης -από μαθητές, γονείς, κάθε ενδιαφερόμενο- με τρόπο παραστατικό, χιουμοριστικό, εύληπτο, γλαφυρό.
NIKI VASILIADOU
Αυτό, βέβαια, δεν υποκαθιστά τα κατ’ εξοχήν ιστορικά βιβλία στα οποία κάποιος μπορεί να εντρυφήσει, αν επιθυμεί εμβάθυνση. Τα εργαλεία των κόμικ -εικόνα, διάλογος, πυκνός λόγος, εξέλιξη δράσης- συμβάλλουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου. Με τη βοήθεια της γραμμικής αφήγησης που χαράσσει την πορεία, τα ίδια τα δρώντα ιστορικά πρόσωπα παίρνουν τον λόγο και παρουσιάζουν / εξηγούν τη δράση και τις επιλογές τους. Τα παραπάνω προσκρούουν, βέβαια, στον σκόπελο της ιδεολογικής φόρτισης -η περίοδος του εμφυλίου συντηρεί ακόμη πάθη.
Η επιλογή του συγγραφέα ως προς αυτό δεν είναι η ταύτιση ή η υπόρρητη συμπόρευση με ιδεολογίες αλλά η ψύχραιμη μα καθόλου άνευρη ματιά. Όμως, αυτό θα το κρίνει ο νηφάλιος αναγνώστης. NIKI VASILIADOU
Ο Παναγιώτης Γ. Κατσανάκης είναι φιλόλογος. Είναι παντρεμένος, έχει δύο κόρες και ζει στον Πειραιά. Γεννήθηκε το 1966 στο Σερνικάκι Φωκίδας. Φοίτησε στο Γυμνάσιο και Λύκειο της Άμφισσας και στη συνέχεια σπούδασε στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αρχικά, δίδαξε στην ιδιωτική και στη συνέχεια στη δημόσια μέση εκπαίδευση. Στα ενδιαφέροντά του εμπίπτουν η ιστορία, ειδικά η ελληνική του 20ού αιώνα, και η συγγραφή. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια δημιουργικής γραφής για μικρή φόρμα - bonsai stories - με τον Μισέλ Φάις. Η «Comicοτραγική ιστορία της Ελλάδας, 1909-1949» σε σενάριο και σχέδιο του ιδίου είναι το πρώτο του βιβλίο.
[email protected]