Tου Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Ανησυχία για το ενδεχόμενο συνέχισης της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ επικρατεί στο Μαξίμου. Η χθεσινοβραδινή επικοινωνία Τσίπρα – Γιλντιρίμ, παρά το γεγονός ότι εκτιμάται πως συνέβαλε σε πρόσκαιρη εκτόνωση, δεν αντιμετωπίζεται ως το τέλος μίας σύντομης κρίσης. Η κυβέρνηση σκέπτεται ποιες θα πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις της, με βασική υπόθεση ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να προκαλεί, επιχειρώντας να στρέψει στο Αιγαίο τα εσωτερικά της προβλήματα.
Επικρατεί σοβαρός προβληματισμός στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι οι διαβεβαιώσεις πως μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα πως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερό τους επίπεδο τα τελευταία χρόνια, ακυρώνονται μέσα σε λίγες ώρες και το κλίμα αστάθειας στο Αιγαίο επιστρέφει. Η νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για την οποία μιλούσε το Μαξίμου μετά την επίσκεψη Ερντογάν ακυρώθηκε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.
Δεύτερο σημείο προβληματισμού για την κυβέρνηση είναι οι ίσες αποστάσεις που δείχνει να τηρεί η κυβέρνηση των ΗΠΑ, έναντι Αθήνας και Άγκυρας, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όταν οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Άγκυρας είναι έντονα προβληματικές και οι σχέσεις Ουάσιγκτον – Αθήνας σε πολύ καλό σημείο.
Τρίτο σημείο, το γεγονός ότι οι Τούρκοι επανέρχονται – μετά από πολλά χρόνια – να υπερασπιστούν με στρατιωτικές ενέργειες και όχι μόνο ρητορικά, τη γραμμή ότι τα Ίμια δεν είναι ελληνικά και υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο.
Τέταρτο σημείο, το γεγονός ότι οι δηλώσεις Ερντογάν και το επεισόδιο στα Ίμια συνέβη μία ημέρα μετά τη συνάντηση Ζάεφ- Ερντογάν στην Άγκυρα, με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει ότι στηρίζει τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης των Σκοπίων να επιλύσει το θέμα του ονόματος της χώρας της.
Πέμπτο σημείο, η εκτίμηση ότι η αντίδραση των Βρυξελλών δεν πρόκειται να επηρεάσει τη συμπεριφορά της Τουρκίας, όπως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στο παρελθόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος θα ενημερώσει τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που γίνεται σήμερα και αύριο για το τι έγινε στα Ίμια, όπως και για τη δραστηριότητα των Τούρκων στο Αιγαίο, το τελευταίο διάστημα. Κυβερνητικές πηγές δεν επιβεβαιώνουν, αλλά και δεν δίνουν απαντήσεις για το αν ισχύει η πληροφορία ότι το υπουργείο Άμυνας δεν επέδειξε τα αντανακλαστικά που απαιτούνται και καθυστέρησε ώρες να ενημερώσει το υπουργείο Εξωτερικών και κατόπιν το Μαξίμου για τον εμβολισμό του σκάφους του λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό στα Ίμια, με αποτέλεσμα η ελληνική αντίδραση να καθυστερήσει συνολικά.
Η κυβέρνηση συστήνει ψυχραιμία και χαμηλούς τόνους και σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτό το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για σύγκληση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής. Ωστόσο, αντιμετωπίζει ως ενιαία στρατηγική της Άγκυρας την πρόκληση έντασης στο Αιγαίο, με την παρεμπόδιση του γεωτρύπανου στην κυπριακή ΑΟΖ και προκρίνει τη συνεννόηση και τον συντονισμό με τη Λευκωσία.