Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]
Ενσαρκώνοντας τη «γραία» γυναίκα που φτάνει να σκοτώσει για να χαρίσει ζωή και γίνεται δολοφόνος για να ακουμπήσει την αγιοσύνη και την αγνότητα του Θεού, θύτης και θύμα στη διαχρονική ανθρώπινη περιπέτεια, η ηθοποιός Νένα Μεντή μάς μιλά για την παράσταση «Γυναίκες του Παπαδιαμάντη».
Μοναδικά πορτραίτα ηλικιωμένων και νεαρών γυναικών από το λογοτεχνικό σύμπαν του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη συνθέτουν την παράσταση που έγραψε και σκηνοθετεί ο Πέτρος Ζούλιας, η οποία παρουσιάζεται στο θέατρο Χώρα.
Στον Παπαδιαμάντη, οι γυναίκες, μοναχικές, αλλά δυναμικές φιγούρες, παλεύουν με τη φύση, τη ζωή, τον θάνατο, τη χαρά και τη λύπη. Μάνες, γυναίκες, κόρες ξενιτεμένων ναυτικών ή χαμένων ανδρών, οι οποίες συμμαχούν για να κερδίσουν την επιβίωση, το παρόν και το μέλλον των παιδιών τους, αποτελούν τον δραματουργικό καμβά αυτής της σκηνικής δημιουργίας, με αρωγό το δημοτικό τραγούδι, την παράδοση και το θρησκευτικό πνεύμα του Σκιαθίτη συγγραφέα. Ως μία από αυτές, η Νένα Μεντή μιλά για την παράσταση και για τα συναισθήματά της για τη σημερινή Ελλάδα.
Τι πραγματεύεται το έργο;
«Το έργο “Γυναίκες του Παπαδιαμάντη” είναι μια σύνθεση γυναικών από διηγήματά του, με κύριο πρόσωπο τη Φραγκογιαννού, που είναι, συγχρόνως, αφηγήτρια και πάσχον πρόσωπο. Το έργο θέλει να επικοινωνήσει την εποχή του συγγραφέα, στο μικρό νησί της Σκιάθου, πριν από έναν αιώνα και πάνω, και τα κύρια προβλήματα των γυναικών».
Ποιες ηρωίδες του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ζωντανεύουν μέσα από αυτό;
«Η Φραγκογιαννού, η Δελχαρώ, η Αμέρσα από τη “Φόνισσα”. Η Καραβοκυρού από το “Γυνή πλέουσα”. Η Αχτίτσα από τη “Σταχομαζώχτρα”. Η Διαλεκτή από το “Χριστόψωμο”. Η Αρετώ από τη “Στοιχειωμένη κάμαρα”. Η Ουρανίτσα από το “Νησί της Ουρανίτσας”. Η Χαρμολίνα από τη “Θητεία της πενθεράς” και άλλες».
Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτής που ενσαρκώνετε εσείς; «Η Φραγκογιαννού (“Φόνισσα”) είναι γνωστή αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Σύνθετη, περίπλοκη, που, μέσα από τη διαδρομή της ζωής της, συνειδητοποιεί την αδιέξοδη ζωή των γυναικών και κάνει την υπέρβαση… Εκδικείται για όλες!».
Με τι παλεύουν αυτές οι γυναίκες και ποιος είναι ο κοινός τους στόχος;
«Ο κοινός στόχος είναι η επιβίωσή τους. Κι έτσι όπως ζουν μόνες, έρημες, γεννοβολώντας και δουλεύοντας σαν άντρες και ακόμη πιο σκληρά, αναπτύσσουν το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και όλους τους τρόπους, καλούς και κακούς, για να τα βγάλουν πέρα».
Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τη σημερινή Ελλάδα;
«Θλίψη. Απαισιοδοξία».
Τι χρειαζόμαστε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση;
«Δεν ξέρω. Δεν είμαστε όλοι στην ίδια κατάσταση, και δεν εννοώ μόνο την οικονομική, αλλά και του μυαλού. Το πώς σκεφτόμαστε την όλη ιστορία μας, που δεν προέκυψε ξαφνικά».
Βλέπετε θετικά σημάδια;
«Δυστυχώς, όχι».
Ταυτότητα Παράστασης
Κείμενο - σκηνοθεσία: Πέτρος Ζούλιας, σκηνικά - κοστούμια: Αναστασία Αρσένη, φώτα: Κατερίνα Μαραγκουδάκη, μουσική επιμέλεια: Παναγιώτης Αυγερινός. Πρωταγωνιστούν: Νένα Μεντή, Έρση Μαλικένζου, Ευγενία Δημητροπούλου, Χριστιάννα Ματζουράνη, Μαριάννα Τουντασάκη, Έφη Σακελλαρίου.
Πληροφορίες Θέατρο Χώρα: Αμοργού 20 - Κυψέλη, τηλέφωνο: 210 8673945. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: έως 1 Απριλίου: Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο: 21:00, Κυριακή: 19:00. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 17 ευρώ, εξώστης: 15 ευρώ, μειωμένο (έως 18 ετών, φοιτητές και άνω των 65 ετών): 13 ευρώ, ανέργων: 10 ευρώ, ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικές κρατήσεις. Προπώληση εισιτηρίων: τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.