Ενώπιον διάσπασης το αλβανικό κόμμα BESA της ΠΓΔΜ

Παρασκευή, 09 Φεβρουαρίου 2018 17:03
UPD:17:39
REUTERS/OGNEN TEOFILOVSKI
A- A A+

Εσωκομματική διαμάχη που το έχει φέρει ένα βήμα πριν τη διάσπαση έχει ξεσπάσει στο αλβανικό μειονοτικό κόμμα της ΠΓΔΜ BESA, που ετοιμάζεται για συνέδριο στις 24 Φεβρουαρίου, με τις δύο πτέρυγες να μην συμφωνούν πλέον ούτε στο ποιος είναι αυτή τη στιγμή ο νόμιμος ηγέτης του κόμματος.

Στη μία πλευρά βρίσκεται ο απερχόμενος αρχηγός του κεντροδεξιού BESA Μπιλάλ Κασάμι, ο οποίος υποστηρίζει ότι είναι ακόμη ηγέτης του κόμματος και ο οποίος τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των πέντε βουλευτών του BESA στην κυβερνητική πλειοψηφία υπό τους Σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ.

Ωστόσο, μόλις δύο εκ των πέντε βουλευτών παραμένουν πιστοί στην ηγεσία του κ. Κασάμι.

Στην άλλη πλευρά, η ομάδα γύρω από τον βουλευτή Νεξμεντίν Καρεμάνι αμφισβητούν τη νομιμότητα της ηγεσίας του και δηλώνουν ότι έχουν εκλέξει τον κ. Καρεμάνι προσωρινό αρχηγό του κόμματος μέχρι το συνέδριο.

«Ο Κασάμι έχει αποπεμφθεί από την πλειοψηφία, πάει και τελείωσε. Θα πραγματοποιήσουμε το συνέδριό μας και εάν εκείνοι θέλουν θα αντιμετωπίσουν την πλειοψηφία, ας έρθουν στο συνέδριο», ανέφερε ο Ορχάν Μουρτεζάνι.

Ο Μπ. Κασάμι, ωστόσο, συνεχίζει να διατηρεί τη σφραγίδα του κόμματος και διεκδικεί και δικαστικά τη νομιμότητα της ηγεσίας του.

Κατηγορεί δε τους αντιπάλους του για ισχυρούς δεσμούς με ΜΚΟ, καθώς και για μυστικές επαφές και ευθυγράμμιση με το κεντροδεξιό - δεξιό VMRO DPMNE, του οποίου ηγείτο μέχρι πρόσφατα ο Νίκολα Γκρούεφσκι.

Στις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2016, το BESA κατήλθε με γραμμή έντονης αντιπαράθεσης με το τότε κυβερνών κόμμα και τον κ. Γκρούεφσκι, καθώς και με το βασικό κόμμα της αλβανικής μειονότητας, τη Δημοκρατική Ένωση για την Ολοκληρωμένη Ένταξη (DUI) του Αλί Αχμέτι, που συμμετείχε από το 2008 στις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ.

Τελικώς ωστόσο το DUI έκανε στροφή και συνεργάστηκε και με τη νέα κυβέρνηση υπό τη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση Μακεδονίας» (SDSM), ενώ το BESA έμεινε εκτός, στηρίζοντας με ψήφο ανοχής.

Η κυβέρνηση του κ. Ζάεφ έχει πολύ ισχνή πλειοψηφία, μόλις 61 βουλευτών σε σύνολο 120 και μια ένταξη του BESA στην κυβερνητική πλειοψηφία θα διευκόλυνε τις κινήσεις του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ στην εσωτερική, αλλά και την εξωτερική πολιτική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή