Την υλοποίηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Ηλείας με βελτίωση των όρων της σύμβασης ΣΔΙΤ προς όφελος των πολιτών και των ΟΤΑ και ουσιαστική ενίσχυση της ανακύκλωσης, προτείνει η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.
Ο κ. Φάμελλος επισκέφθηκε την Παρασκευή την Ηλεία και έλαβε μέρος σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΦοΔΣΑ Ηλείας, με τη συμμετοχή όλων των Δημάρχων της περιοχής και θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων και την υλοποίηση των προβλεπόμενων στον περιφερειακό σχεδιασμό υποδομών.
Στην παρουσίαση της πρότασης ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση:
- παρενέβη για να δώσει μια οριστική και βιώσιμη λύση στην Ηλεία με την άμεση ένταξη εντός του Φεβρουαρίου του έργου της ΜΕΑ στο ΕΣΠΑ, την υπογραφή της σύμβασης κατασκευής και την ταχύτατη υλοποίησή του, ενώ παράλληλα
- κατάφερε να βελτιώσει σημαντικά τους όρους που προβλέπει η προηγούμενη σύμβαση στα παρακάτω σημεία:
α) Μείωση της εγγυημένης ποσότητας που θα αποδίδεται στην Μονάδα Επεξεργασίας από 60.000 σε 45.000 τόνους.
β) Δίδεται προτεραιότητα στην ανακύκλωση με τη συμφωνία τα ανακυκλώσιμα υλικά που θα συγκεντρώνονται από τους Δήμους από χωριστή συλλογή να αφαιρούνται από την εγγυημένη ποσότητα και να μη χρεώνονται.
γ) Κατασκευή ΚΔΑΥ στον Νομό Ηλείας κοντά στη ΜΕΑ, ώστε τα ανακυκλώσιμα να αξιοποιούνται κοντά στο σημείο παραγωγής και να μην απαιτείται η μεταφορά τους στην Πάτρα.
δ) Ασφαλή και υγειονομική διάθεση των δεματοποιημένων συμμίκτων απορριμμάτων που έχουν αποτεθεί στα Κονιδέικα την περίοδο 2014-2016.
Σύμφωνα με τον κ. Φάμελλο, κατόπιν αυτών μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μείωση, έως και 50%, στα ανταποδοτικά τέλη που επιβαρύνουν τους πολίτες, πρακτικά και ουσιαστικά, όσο θα προοδεύει η ανακύκλωση σε κάθε δήμο θα μειώνεται αντίστοιχα το κόστος επεξεργασίας.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Ηλείας θα έχει μέγιστη δυναμικότητα 80.000 τν/έτος και την πλέον σύγχρονη τεχνολογία που περιλαμβάνει Μηχανική Ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών, αναερόβια χώνευση υπολειπόμενου κλάσματος, παραγωγή βιοαερίου και ηλεκτρικού ρεύματος απ’ αυτό, κομποστοποίηση χωνεύματος και διάθεση του πολύ μικρού αδρανούς υπολείμματος στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς. Το συνολικό του κόστος είναι 34,4 εκατ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή του δημοσίου είναι 16,86 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση περιλαμβάνει κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας για 25 έτη.