Είναι «προσβλητικό» που δεν συμπεριελήφθη το όνομα μου, δήλωσε ειρωνικά ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν με αφορμή τη δημοσιοποίηση από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών του καταλόγου που περιλαμβάνει ονόματα Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών στους οποίους ενδέχεται να επιβληθούν κυρώσεις.
Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε την δήλωση κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ως υποψήφιος για την προεδρία με τους εξουσιοδοτημένους εκπροσώπους του, λέγοντας επίσης ότι ο κατάλογος αυτός βλάπτει τις διεθνείς σχέσεις γενικά ενώ χαρακτήρισε καθαρή βλακεία τη συρρίκνωση των σχέσεων της Ρωσίας με τις ΗΠΑ σε μηδενικό σημείο.
Ο κ. Πούτιν, αναφερόμενος στην προοπτική των σχέσεων της Ρωσίας με τις ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι η Μόσχα θα συνεχίσει να οικοδομεί υπομονετικά τις σχέσεις της με την Ουάσιγκτον, στον βαθμό που είναι έτοιμες για κάτι τέτοιο οι ίδιες οι Ηνωμένες Πολιτείες.
«Τι θέλουν λοιπόν;», διερωτήθηκε κάποια στιγμή της ομιλίας του ο πρόεδρος της Ρωσίας, για να πει στη συνέχεια ότι «οι ίδιες ( οι ΗΠΑ - σ.σ.) πρέπει να αποφασίσουν τι θέλουν. Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε: θέλουμε να οικοδομήσουμε μακροχρόνιες και σταθερές σχέσεις βασισμένες στο διεθνές δίκαιο».
Όσον αφορά στην πρόθεση της Μόσχα να δώσει την δική της απάντηση στην Ουάσιγκτον, ο πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε επίσης ότι η Μόσχα προς το παρόν δεν θα υιοθετήσει αντίμετρα. «Περιμέναμε αυτόν τον κατάλογο και δεν σας το κρύβω ότι ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε αντίμετρα και μάλιστα σοβαρά, τα οποία θα οδηγούσαν τις σχέσεις μας σε ένα εντελώς μηδενικό σημείο». Ωστόσο ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «προς το παρόν δεν θα προβούμε σε τέτοιες πρωτοβουλίες».
Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι πρέπει να σκεφτόμαστε περισσότερο την χώρα μας απ’ ό,τι αυτόν τον κατάλογο των ΗΠΑ επειδή, όπως λένε, «τα σκυλιά γαβγίζουν, αλλά το καραβάνι προχωράει». Επισήμανε επίσης ότι η Ρωσία, παρότι δείχνει υπομονή σε πολλά ζητήματα, δεν σημαίνει ότι θα κάνει διαρκώς υποχωρήσεις. «Όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να περιμένουν διαρκώς υποχωρήσεις», τόνισε.
Υπενθύμισε τέλος στο ακροατήριο του πώς άρχισε η - κατά τον ίδιο - «αντιρωσική καμπάνια» στον κόσμο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Άρχισε εδώ και καιρό, μόλις αρχίσαμε να πατάμε στα πόδια μας, μόλις αρχίσαμε να αντιμετωπίζουμε τους τρομοκράτες στον Καύκασο, όπου την περίοδο εκείνη εκεί υπήρχαν τα πάντα και η διαμάχη για την απατηλή δημοκρατία όπου εκεί πολεμούσαν οι μαχητές της Αλ Κάιντα και τότε άρχισαν να τους υπερασπίζονται τα διαφόρων ειδών κινήματα υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».