Η νομαρχία Θεσσαλονίκης εξετάζει το ενδεχόμενο να άρει σε περίπου ένα δεκαήμερο την απαγόρευση διάθεσης γάλακτος στην αγορά, αν και θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση της ελεύθερης βόσκησης, καθώς έχουν πέσει από τα επιτρεπτά επίπεδα οι τιμές των διοξινών στο γάλα που προέρχεται από την περιοχή των Ταγαράδων, αναφέρθηκε σε σύσκεψη που συγκάλεσε η νομαρχία στο κτίριο της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης θα ενισχυθούν με 3.000 ευρώ ανά κοπάδι οι παραγωγοί γάλακτος της περιοχής των Ταγαράδων, λόγω της ζημίας που υπέστησαν.
Στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι δεν βρέθηκαν διοξίνες πάνω από τα όρια στο τυρί που παρασκευάστηκε με το γάλα που παρήχθη τις δέκα πρώτες μέρες της πυρκαγιάς στη χωματερή.
Η έκθεση του καθηγητή Δρ. Λεόντιου Λεοντιάδη, Υπεύθυνου του Εργαστηρίου Φασματομετρίας Μάζας και Ανάλυσης Διοξινών, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. του Δημόκριτου
Eγινε στοχευμένη δειγματοληψία 8 δειγμάτων γάλακτος αιγοπροβάτων συλλογής 10-14 Αυγούστου από την ευρύτερη περιοχή γύρω από την χωματερή των Ταγαράδων. Συγκεκριμένα συλλέχθηκαν δείγματα γάλακτος από τις εξής τοποθεσίες: Αγία Παρασκευή, Μονοπήγαδο, Βασιλικά, Σουρωτή, Ν. Ραιδεστός, Καρδιά, Μεσημέρι.
Το ανώτατο θεσμοθετημένο όριο διοξινών από την Ευρωπαική Επιτροπή (Κανονισμός 2375/2001/EC) για το γάλα είναι τα 3 pg/g λίπους. Oι τιμές που ανιχνεύονται συνήθως στο πρόβειο γάλα ελληνικής προέλευσης είναι 0,5-0,7 pg/g λίπους. Τα αποτελέσματα των μετρήσεων είναι κάτω από το ανώτατο θεσμοθετημένο όριο διοξινών από την Ευρωπαική Επιτροπή (Κανονισμός 2375/2001/EC) για όλα τα δείγματα και χαμηλότερα από τις προηγούμενες μετρήσεις που έγιναν στις 24-25 Ιουλίου. Με την πάροδο του χρόνου αναμένεται ότι η συγκέντρωση διοξινών που έχουν διασπαρθεί στην περιοχή γύρω από την χωματερή θα μειώνεται με την μεταφορά από αέριες μάζες.
Από τα αποτελέσματα επιβεβαιώνεται ακόμη το συμπέρασμα από προηγούμενες μελέτες του ΕΦΑΜΑΔ σε παρόμοιες περιπτώσεις ότι η επιβάρυνση των διοξινών εκτείνεται σε απόσταση 3,5 με 5 χλμ από την χωματερή, με την επιβάρυνση να μειώνεται αυξανομένης της απόστασης. Ετσι στα δείγματα γάλακτος από αιγοπρόβατα πέρα από τα 5 χλμ από την χωματερή όπως στα δημοτικά διαμερίσματα Μονοπήγαδο, Βασιλικά, Ν. Ραιδεστός και Καρδιά τα επίπεδα διοξινών στο γάλα ήταν σε κανονικά επίπεδα. Στα δημοτικά διαμερίσματα Αγ. Παρασκευής, Σουρωτή και Μεσημέρι οι συγκεντρώσεις διοξινών βρέθηκαν σχετικά αυξημένες αλλά κάτω από το ανώτατο θεσμοθετημένο όριο.
Με βάση τα αποτελέσματα προτείνεται:
- Να αποδεσμευτεί η παραγωγή των γαλακτοκομικών προϊόντων από την περιοχή των Ταγαράδων και να επιτραπεί η διακίνηση τους με ευθύνη των παραγωγών και των γαλακτοβιομηχανιών.
- Περιορισμός της ελεύθερης βοσκής σε απόσταση μικρότερη των 5 χλμ από την χωματερή.
- Να γίνουν επαναληπτικές δειγματοληψίες στις αρχές του μήνα Οκτωβρίου.
- Επαγρύπνηση για την πρόληψη ακραίων καταστάσεων εάν και όταν παρουσιαστούν, διότι τα άμεσα συμπτώματα έχουν εκλείψει αλλά όσες ποσότητες διοξινών έχουν σχηματισθεί θα παραμείνουν για κάποιο διάστημα στον περιβάλλοντα χώρο.