Από την έντυπη έκδοση
Τη συγκρότηση ταμείου για τη στήριξη του Τύπου με επαρκή χρηματοδότηση, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προανήγγειλε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στο άνοιγμα της διημερίδας που διοργανώνουν από χθες η ΕΣΗΕΑ και το Μορφωτικό της Ίδρυμα, με θέμα «Η στήριξη εφημερίδων και περιοδικών στην εποχή της κρίσης».
«Δεν θα επανεφεύρουμε τον τροχό», επισήμανε ο κ. Παππάς, υπογραμμίζοντας ότι όλα πρέπει να γίνουν διακομματικά για να αποφύγουμε έξωθεν δυσκολίες. Στο ταμείο αυτό, αυξημένο ρόλο πρέπει να έχουν οι Ενώσεις του Τύπου, με τις κυβερνήσεις να ακολουθούν, με κατάλληλους πόρους για μια σωστή διαχείριση, υποστήριξε ο υπουργός.
«Είμαστε σε θέση να πούμε ότι έχουν γίνει τα πρώτα σοβαρά βήματα για τη ρύθμιση του τοπίου της ενημέρωσης» συνέχισε, για να προσθέσει ότι αυτή πρέπει να οριστεί με όρους λογικής και αλληλοσεβασμού.
«Η πληροφόρηση είναι κοινωνικό αγαθό και γι’ αυτό σήμερα είμαστε εδώ και συζητάμε» επισήμανε ο κ. Παππάς, τονίζοντας ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με όρους αγοράς.
Χαρακτήρισε ζήτημα δημοκρατίας τη στήριξη του Τύπου, τη στιγμή που τα fake news και η εποχή του διαδικτύου έχουν αντικαταστήσει την αλήθεια της είδησης. Μιλώντας για τα μέτρα στήριξης του Τύπου, τα οποία ήδη λαμβάνει η κυβέρνηση, ανέφερε το άνοιγμα της ΕΡΤ και την επαναφορά των θέσεων εργασίας, τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, ο οποίος προβλέπει ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και συλλογικές συμβάσεις εργασίας, το barcode στις εφημερίδες -το οποίο ο Ν. Παππάς χαρακτήρισε ως «σύστημα διαφάνειας»-, το μητρώο των online media στο οποίο ήδη έχουν εγγραφεί 1.000 ιστοσελίδες, τη στήριξη του συστήματος 70-30 για τον περιφερειακό Τύπο, το οποίο -όπως τόνισε- θα διαφυλαχθεί και αν δεν τηρηθεί, θα υπάρξουν και τα ανάλογα πρόστιμα.