Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Η απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μην αντικαταστήσει τον Κώστα Ζουράρι στο υπουργείο Παιδείας έχει εκληφθεί, ακόμα και από υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως προμήνυμα αλλαγών στην κυβέρνηση.
Κυβερνητικές πηγές αποσυνδέουν τη σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας από αυτό το κλίμα, διευκρινίζοντας ότι γίνεται εν όψει της συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον Πάνο Καμμένο και η κίνηση του πρωθυπουργού αναμένεται μετά τις 22 Ιανουαρίου και τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα επιβεβαιωθεί η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης.
Δεν υπάρχουν καν ενδείξεις για την καταγραφή ονοματολογίας, ωστόσο οι πληροφορίες από πολλές πλευρές επιμένουν ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ούτε θα αντικατασταθούν, ούτε θα μετακινηθούν.
Ο κ. Τσίπρας έχει στόχο να πραγματοποιήσει ένα restart στην κυβέρνησή του, οι πληροφορίες παραπέμπουν σε λίγες και στοχευμένες κινήσεις με την είσοδο στην κυβέρνηση προσώπων που θα μπορούν να δώσουν και το μεταμνημονιακό στίγμα, ωστόσο υπάρχουν και ερωτηματικά, όπως ο βαθμός τήρησης εσωκομματικών ισορροπιών και η αξιοποίηση ή μη στελεχών της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η διατήρηση ή μη των θέσεων που κατέχουν στη σημερνή κυβέρνηση οι ΑΝΕΛ.
Επίσης, το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό η διενέργεια του ανασχηματισμού αποτελεί ένα προεξοφλημένο πολιτικά και επικοινωνιακά βήμα, δεν αποκλείεται, προκειμένου να ενέχει και το στοιχείο του αιφνιδιασμού, η κίνηση του πρωθυπουργού να προκαλέσει εκπλήξεις τόσο ως προς τον χρόνο όσο και προς τα πρόσωπα που θα κληθούν να αποχωρήσουν ή να μπουν στην κυβέρνηση.
Επίθεση στη ΝΔ για τα εργασιακά
Σε non paper του Μαξίμου, η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης χαρακτηρίζεται «βήμα καθοριστικής σημασίας για την έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και την επιτροπεία», ενώ γίνεται νέα επίθεση κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αντικείμενο τα εργασιακά.
Ειδικότερα, η κυβέρνηση –η οποία έχει δεχθεί επιθέσεις για τις αλλαγές που ψήφισε στον συνδικαλιστικό νόμο– κατηγορεί τη Νέα Δημοκρατία ότι καταψήφισε το άρθρο που αποζημιώνει πρώτα τους εργαζόμενους σε περίπτωση πτώχευσης μιας επιχείρησης, αλλά και τη διάταξη για την απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία.
«Απέναντι στην πρόβλεψη να αποφασίζεται η απεργία από το 50%+1 της συνέλευσης των εργαζομένων, η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας απαιτούσε απόφαση από το 50%+1 του συνόλου των εργαζομένων, δηλαδή από τον διπλάσιο αριθμό» αναφέρει το non paper του Μαξίμου υποστηρίζοντας ότι «αν την διαπραγμάτευση με τους δανειστές την διεξήγαγε η Νέα Δημοκρατία και όχι η σημερινή κυβέρνηση, η πλήρης ισοπέδωση των εργασιακών δικαιωμάτων θα ήταν το αποτέλεσμα».