Στ. Θεοδωράκης: Το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να συναντήσει νέα κοινά

Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018 14:37
UPD:15:31
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗ
A- A A+

«Η χώρα εκτός από μνημόνια χρειάζεται ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο, που θα φέρνει κοντά τα λόγια με τις πράξεις», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης κατά την ομιλία του στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής

«Όμως», πρόσθεσε, «στην υπογραφή αυτού του Συμβολαίου δεν θα έρθουν οι πολίτες που δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς. Αυτό είναι το πρώτο στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Η μάχη της εμπιστοσύνης είναι τόσο σημαντική όσο και η μάχη του περιεχομένου. Οι άνθρωποι που πίστεψαν στο εγχείρημα δεν μας έχουν δώσει λευκή επιταγή. Προσμένουν αποτελέσματα για να μας στηρίξουν».

Ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε ότι ένα Συνέδριο καταγραφής συσχετισμών και διατήρησης ισορροπιών θα σημάνει το τέλος της μάχης προτού καλά-καλά αυτή αρχίσει. «Καπελώματα, σπρωξίματα και αποκλεισμοί είναι ο ένας κίνδυνος. Αμπελοφιλοσοφίες, κλισέ και κούφια λόγια είναι ο άλλος κίνδυνος», είπε και υπογράμμισε ότι το «το Συνέδριο του Μαρτίου είναι μια μεγάλη ευκαιρία για το ΠΟΤΑΜΙ, τους Μεταρρυθμιστές, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΙΔΗΣΟ, τη ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις, την ΕΔΕΜ, τους Οικολόγους, τον Νίκο, τον Γιώργο, τον Δημήτρη…Είναι η μεγάλη ευκαιρία να πιστέψουμε όλοι εμείς ότι μπορούμε να κάνουμε μια νέα αρχή. Κι αν αυτό συμβεί τότε εύκολα -ή μάλλον πιο εύκολα- θα πιστέψει και η κοινωνία σε εμάς».

TO POTAMI

Όπως τόνισε ο επικεφαλής του Ποταμιού «το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να συναντήσει νέα κοινά. Μόνο τότε θα παίξουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα εποχή. Αν αρκεστούμε σε αυτούς που έχουμε, τότε θα είμαστε μια συμπληρωματική δύναμη. Χρειαζόμαστε τους έμπειρους αλλά χρειαζόμαστε και τους άπειρους. Χρειαζόμαστε τους παλιούς αλλά χρειαζόμαστε και τους νέους.Το συνέδριο δεν θα πρέπει να να είναι μια συνάντηση φανατικών. To συνέδριο μπορεί να είναι μια συνάντηση πολιτών που εκπροσωπούν την παραγωγική, δημιουργική Ελλάδα. Οι φανατικοί δεν δημιουργούν πλέον πλειοψηφικά ρεύματα. Και εμείς θέλουμε να είμαστε ένα πλειοψηφικό ρεύμα. Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να ανοίξουμε πολλά παράλληλα μονοπάτια που θα οδηγούν στο Κίνημα Αλλαγής. Υπάρχουν τρόποι και μπορούμε τις επόμενες μέρες να το συζητήσουμε».

Περιέγραψε ως στόχο του «να αλλάξουμε την Ελλάδα, να την βγάλουμε από τους βάλτους του λαϊκισμού, να γκρεμίσουμε τα τείχη του συντηρητισμού. Δίκαιη χώρα, ελεύθεροι πολίτες, οικονομικός εκσυγχρονισμός, κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.Το όνομά μας μπορεί να γίνει ο οδηγός μας. Κίνημα! - Μια υπόθεση πολλών. Αλλαγή! - Μια απόφαση πολλών. Όλα αυτά δεν θα επιτευχθούν με ευχολόγια και αφορισμούς. Χρειαζόμαστε σχέδιο, ιεράρχηση των στόχων, συμμαχίες και συγκρούσεις, δουλειά και αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ποταμιού η σύγκρουση με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ θα πρέπει να γίνει πάνω στα πραγματικά προβλήματα της χώρας, στο «τι προτείνουν και τι προτείνουμε». Αναφερόμενος ειδικά στις αλλαγές στο Δημόσιο είπε ότι είναι πρώτης προτεραιότητας ζήτημα. «Η αυτοκριτική για τα λάθη του παρελθόντος δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται πρόταση για ένα νέο δημόσιο και ελπίζω μέχρι το συνέδριο να έχουμε προλάβει να το συζητήσουμε», πρόσθεσε.

Κατέληξε υποστηρίζοντας ότι το συνέδριο του Μαρτίου «θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία του εγχειρήματός μας». «Θέλουμε ένα Κίνημα ανοιχτό,αποτελεσματικό. Ανοιχτό Κίνημα σημαίνει: δυνατότητα σε όλους να γίνουν στελέχη και να επηρεάσουν τις αποφάσεις, διάλογος με ομάδες και κινήματα, σεβασμός της διαφορετικής άποψης».

«Δεν θα πρέπει να μας πανικοβάλλουν και ούτε να δαιμονοποιούμε τις μικρές διαφοροποιήσεις στη Βουλή και στον δημόσιο χώρο. Είμαστε ένα μεγάλο σύγχρονο κόμμα και οι διαφοροποιήσεις, οι διαφορετικές απόψεις, μπορεί να είναι ο πλούτος μας, αν είναι η αφορμή για σύγχρονους προβληματισμούς», υπογράμμισε ο κ. Θεοδωράκης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή