Στην κρίση της Ολομέλειας της Βουλής τίθενται από σήμερα οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για το κλείσιμο της γ' αξιολόγησης, το οποίο θα τεθεί προς ψήφιση το βράδυ της Δευτέρας, αφού θα έχουν προηγηθεί και ομιλίες πολιτικών αρχηγών.
Τα οικογενειακά επιδόματα και η εισαγωγή ειδικής απαρτίας για την κήρυξη απεργίας στα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία αναδεικνύονται ως μείζονα ζητήματα της αντιπαράθεσης.
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Χρίστος Δήμας διάβασε επιστολή της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργίας Γεννιά προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, με την οποία ζητεί να επανεξεταστούν οι διατάξεις για τα επιδόματα, διότι θα οδηγήσουν στην κατάργηση της στήριξης πολλών οικογενειών με τρία τέκνα και άνω.
Σε επικοινωνία της με το ΑΜΠΕ, πάντως, η κ. Γεννιά εξέφρασε την απορία της πώς μια επιστολή, που εντάσσεται στο πλαίσιο των σχέσεων συνεργασίας που οφείλουν να έχουν οι βουλευτές με τους υπουργούς, βρέθηκε στα χέρια του κ. Δήμα.
«Δεν υπάρχει κανένα θέμα καταψήφισης, πολύ περισσότερο που αυξάνεται ο προϋπολογισμός για τα επιδόματα. Επεσήμανα την ανάγκη να καταβληθεί προσπάθεια για εξορθολογισμό», τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Τι αναφέρει η επιστολή
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνεται στον πρωθυπουργό, την αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και σημειώνει ότι με το πολυνομοσχέδιο καταργείται επί της ουσίας η δυνατότητα λήψης των πολυτεκνικών και τριτεκνικών επιδομάτων για μεγάλη μερίδα οικογενειών με τρία τέκνα και άνω. Και παρόλο που ο προϋπολογισμός αυξάνεται κατά 40% (260 εκατ. ευρώ) συντελείται μια αδικία σε βάρος τρίτεκνων και πολύτεκνων με εισοδήματα άνω των 13.500 ευρώ.
Όπως σημειώνει η βουλευτής, αυτό συμβαίνει εξαιτίας της αυστηροποίησης στους όρους χορήγησης των επιδομάτων για τρίτεκνους και πολύτεκνους και κυρίως λόγω της «οριζοντιοποίησης» των όρων, χωρίς τις απαραίτητες και δικαιολογημένες διαβαθμίσεις βάσει του αριθμού των προστατευόμενων τέκνων. Η κ. Γεννιά χαρακτηρίζει αδιανόητο να μην υπάρχει διαβάθμιση στο απαιτούμενο εισόδημα των οικογενειών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.
«Η ανησυχία, η δυσαρέσκεια και η διαμαρτυρία των οικογενειών αυτών που πλέον θα αποκλείονται ή θα λαμβάνουν μειωμένο αντί για αυξημένο επίδομα από μια κυβέρνηση της αριστεράς, είναι πιστεύω δικαιολογημένη» αναφέρει στην επιστολή της και καταλήγει: «γνωρίζοντας τις ευαισθησίες όλων ως προς το θέμα της βούλησης αφενός ενίσχυσης των αδυνάμων πολιτών και τόνωσης της χειμαζόμενης ελληνικής οικογένειας και αφετέρου αντιμετώπισης του δημογραφικού προβλήματος, παρακαλώ πολύ όπως επανεξετάσετε τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης των επιδομάτων με βάση τις πραγματικές οικονομικές αντικειμενικά ανάγκες τους».
Πηγή: ΑΜΠΕ