«Με την τρίτη αξιολόγηση ολοκληρώνετε την αποστολή σας που δεν είναι άλλη από το χτύπημα των φτωχών και το χτύπημα κάθε μορφής αντίδρασης και αντίστασης στη λιτότητα», τόνισε ο ανεξάρτητος βουλευτής Χάρης Θεοχάρης κατά την ομιλία του στη Βουλή για το πολυνομοσχέδιο.
Στη συνέχεια επισήμανε τους στόχους της κυβέρνησης για τις συντάξεις, το αφορολόγητο, τους πλειστηριασμούς και τις απεργίες.
«Το πρώτο που έπρεπε να κάνετε ήταν να χτυπήσετε τον χαμηλοσυνταξιούχο με το ΕΚΑΣ. Έτσι κάνατε τα 600 ευρώ, 300.
Το δεύτερο που έπρεπε να κάνετε ήταν να χτυπήσετε τον χαμηλόμισθο με τη μείωση του αφορολογήτου για να πληρώνει εφορία και με εισόδημα 500 ευρώ τον μήνα.
Το τρίτο που έπρεπε να κάνετε είναι να φοβάται ο φτωχός για το σπίτι του για να συμμορφωθεί και να πληρώνει. Να δέχεται ό,τι δουλειά και να του προσφέρουν και να πληρώνει τακτικά τις υποχρεώσεις του. Για αυτό δεν μιλάτε πια για προστασία πρώτης κατοικίας, αλλά στηρίζετε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Το τέταρτο που έπρεπε να κάνετε είναι να χτυπηθεί η απεργία και η δύναμη των συνδικαλιστικών φορέων, ιδιαίτερα στο Δημόσιο, τις ΔΕΚΟ και τις Τράπεζες».
Επί των άρθρων του πολυνομοσχεδίου ο κ. Θεοχάρης παρατήρησε ότι με το άρθρο 352 η κυβέρνηση παίρνει πίσω μέρος του μερίσματος. «Το ΓΛΚ μας λέει πως θα πάρετε 90 εκ. ευρώ τον χρόνο με έκπτωση που θα σας κάνει η ΔΕΗ για να εξοφλήσετε τα χρωστούμενα του Δημοσίου».
Αναφερόμενος στο κτηματολόγιο έκανε λόγο για επιστροφή στην κατάσταση του 2013 πριν την κατάργηση του ΟΚΧΕ. «Αυξάνετε αντί να μειώνετε το τέλος μεταγραφής. Κανείς δεν ξέρει πόσο είναι το ποσό αυτό, το υπολογίζω από 350 - 400 εκ. ευρώ μέχρι και 1 δισ. ευρώ. Λύνετε την εταιρία του Κτηματολογίου χωρίς εκκαθάριση. Αυτά δεν έγιναν ούτε στη χούντα», τόνισε χαρακτηριστικά.
Σε σχέση με τα επιδόματα υπογράμμισε ότι η Ε.Ε. κατά μέσο όρο δίνει 1,7% του ΑΕΠ για τη στήριξη της οικογένειας - ενώ η χώρα μας μόλις 0,5% του ΑΕΠ - και τάχθηκε κατά της κατάργησης των επιδομάτων πολυτεκνίας. «Όχι μόνο δε θα έπρεπε να κόψετε τα επιδόματα πολυτεκνίας αλλά να αυξήσετε περισσότερο τα επιδόματα 1ου και 2ου παιδιού», επισήμανε ο κ. Θεοχάρης για να υπογραμμίσει:
«Η χώρα μας διώχνει τους ανθρώπους. Δεν θέλουν να γεννηθούν, δεν θέλουν να μείνουν για να σπουδάσουν, δεν θέλουν γιατί δεν μπορούν να χτίσουν τα όνειρά τους εδώ. Αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο από ένα πολιτικό σύστημα που κατηγορεί σαν εισαγγελέας και κόβει σαν λογιστής αντί να σπέρνει και να φροντίζει σαν γεωργός».