Το αίτημά της για έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, οι οποίοι κατέφυγαν στην Αλεξανδρούπολη μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τον Ιούλιο του 2016, επαναδιατύπωσε η Άγκυρα.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης και κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπεκίρ Μποζντάγ επανέλαβε ότι η Άγκυρα αναμένει «το συντομότερο δυνατόν» την έκδοση των «οκτώ». Όπως είπε, η έκδοσή τους θα βοηθήσει στη βελτίωση των καλών σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.
Ο κ. Μποζντάγ χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το οποίο έκανε δεκτό το αίτημα που κατέθεσε η κυβέρνηση για έκδοση προσωρινής διαταγής ώστε να «παγώσει» τη χορήγηση ασύλου στον Τούρκο στρατιωτικό.
Πρόσθεσε ότι η η Τουρκία αντιμετωπίζει με ικανοποίηση την απόφαση, ενώ σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ανέφερε ότι η Άγκυρα ελπίζει «το δευτεροβάθμιο δικαστήριο, κατά την επί της ουσίας συζήτηση, να ακυρώσει την απόφαση της επιτροπής ασύλου, και αυτοί οι πραξικοπηματίες να επιστραφούν στην Τουρκία».
Η αίτηση ακύρωσης που κατατέθηκε κατά της απόφασης της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Ασύλου, θα συζητηθεί στις 15 Φεβρουαρίου. Σημειώνεται ότι στην απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών υπάρχει η αναφορά «να απέχει η Διοίκηση από κάθε ενέργεια σκοπούσα στην εξαναγκασμένη αναχώρηση του Τούρκου από τη χώρα», γεγονός που σημαίνει πως η χώρα μας δεν μπορεί να τον εκδώσει.
Εξάλλου, ο κ. Μποζντάγ ερωτηθείς για την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε Κάλυμνο και Φαρμακονήσι, όπου παρέστη στον καθαγιασμό των υδάτων, δήλωσε ότι Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο χώρες γειτονικές που έχουν σύνορα σε στεριά και θάλασσα.
Και στις δύο χώρες, συνέχισε, «...υπάρχουν κύκλοι που επιθυμούν πολιτικά οφέλη, από τα θέματα, που δεν έχουν επιλυθεί μεταξύ των δύο χωρών. Όπως έχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ελλάδα, παράλληλα στο Αιγαίο και σε άλλα θέματα υπάρχουν και σοβαρά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Στην Τουρκία εμείς ως κυβέρνηση πιστεύουμε ότι μια δίκαια βιώσιμη και ειρηνική λύση των προβλημάτων αυτών μπορεί να γίνει με το διάλογο και τονίζουμε πάντα ότι αυτά τα θέματα πρέπει να λυθούν με διάλογο. Εργαζόμαστε για αυτόν το σκοπό».
«Στην περίοδο των κυβερνήσεών μας για το θέμα των συνόρων Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο ή σε οποιοδήποτε άλλο μέρος δεν έχει γίνει καμία μεταβολή, στην πράξη ή στο νομικό πλαίσιο και δεν μπορεί να γίνει και στο εξής. Αλλά και δεν θα επιτρέπαμε να γίνει. Δεν θα μπορούσε να είναι αποδεκτό. Κανένας δεν πρέπει να έχει τέτοιες σκέψεις. Διότι τέτοιες σκέψεις θα φέρουν σε δύσκολη θέση και αυτούς που τις κάνουν. Η Τουρκία σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη. Επί της ηγεσίας του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης βλέπουμε την υλοποίηση αυτής της ξεκάθαρης στάσης. Δεν υπάρχει επουδενί καμία μεταβολή και δεν θα υπάρξει και στο μέλλον», συμπλήρωσε.
Καταλήγοντας τόνισε πως «στην Τουρκία, κάποια κόμματα και ειδικότερα το Ρεπουμπλικανικό έχει καταστήσει εδώ και καιρό το θέμα αυτό γύρω από τα νησιά, θέμα για εσωτερική κατανάλωση. Και στην Ελλάδα κάποιοι πολιτικοί το κάνουν θέμα εσωτερικής κατανάλωσης. Εγώ από εδώ λέω σε όσους και στην Τουρκία αλλά και στην Ελλάδα το κάνουν θέμα εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης, ότι αυτό είναι ένα θέμα πάνω από την πολιτική και έτσι πρέπει να το αξιολογούν. Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να είναι αντικείμενο εσωτερικής κατανάλωσης».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ