Το Μπελίζ αποφάσισε να απαγορεύσει κάθε νέα εξερεύνηση και εξόρυξη πετρελαίου στα ύδατά του.
Το μικρό κράτος της Κεντρικής Αμερικής παράγει μόνο 3.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Ενδεικτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες παράγουν 1,5 εκατομμύρια βαρέλια κάθε ημέρα στον Κόλπο του Μεξικό. Ωστόσο, αυτή η μικρή αλλά σημαντική δράση έχει σκοπό να αποτελέσει παράδειγμα για τις άλλες αναπτυσσόμενες χώρες. Όπως πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες, το Μπελίζ εξαρτάται από την εξαγωγή των φυσικών πόρων του. Παρά την οικονομική σημασία των εξαγωγών πετρελαίου, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι η διατήρηση των κοραλλιογενών υφάλων και των παρθένων υδάτων ήταν πιο σημαντική μακροπρόθεσμα.
Με πληθυσμό 380.000 άτομα, το Μπελίζ φιλοξενεί επίσης τον μακρύτερο κοραλλιογενή ύφαλο στο δυτικό ημισφαίριο. Αυτό και τα άλλα φυσικά αξιοθέατα του Μπελίζ, όπως τα τροπικά δάση, προσελκύουν τουρίστες από όλο τον κόσμο και δημιουργούν έσοδα 200 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 10% του ΑΕΠ της χώρας. Η εξερεύνηση πετρελαίου κατά μήκος της ακτής μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την τουριστική βιομηχανία της χώρας, εκτός από την υγεία των οικοσυστημάτων.
Η απαγόρευση της έρευνας πετρελαίου αποτελεί αμφιλεγόμενο θέμα από το 2006, όταν η μοναδική πετρελαϊκή εταιρεία του Μπελίζ ανακάλυψε νέα αποθέματα.
Ο κοραλλιογενής ύφαλος και ο τουρισμός υποστηρίζουν τη διαβίωση περισσότερων από 190.000 κατοίκων στο Μπελίζ, οπότε είναι λογικό να υπάρχει επιπλέον κίνητρο για την προστασία του οικοσυστήματος.
«Το Μπελίζ είναι μια μικρή χώρα που πραγματοποιεί μια ισχυρή δέσμευση για την προτεραιότητα του περιβάλλοντος», δήλωσε η Νάντια Μπουντ του WWF. Οι περιβαλλοντολόγοι ελπίζουν ότι το Μπελίζ θα εμπνεύσει παρόμοια δράση σε άλλες χώρες.