Μπαλί: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω σκουπιδιών

Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου 2017 11:09
EPA/PEDRO ARMESTRE /GREENPEACE / HANDOUT
A- A A+

Το δημοφιλές νησί Μπαλί της Ινδονησίας πρόσφατα κήρυξε περιοχές του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω των τεράστιων ποσοτήτων πλαστικών απορριμμάτων στις παραλίες του.

Αν και η Ινδονησία διαθέτει πολλές παρθένες εκτάσεις και αποτελεί κορυφαίο τουριστικό προορισμό, η χώρα με τα περισσότερα από 17.000 νησιά έχει σοβαρό πρόβλημα σκουπιδιών και κινητοποιεί προσπάθειες καθαρισμού για να το αντιμετωπίσει.

Η Ινδονησία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός θαλάσσιων σκουπιδιών παγκοσμίως, πίσω μόνο από την Κίνα, την πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο. Πέρα από την υποβάθμιση των παραλιών, τα πλαστικά απορρίμματα εμποδίζουν τις πλωτές οδούς, επηρεάζουν τη μεταφορά και αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμυρών, δημιουργώντας ταυτόχρονα κίνδυνο για τα θαλάσσια ζώα. Το ζήτημα των αποβλήτων έχει γίνει τόσο σοβαρό ώστε το Μπαλί επισήμως κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε ένα τμήμα 3,7 χιλιομέτρων της ακτογραμμής τον περασμένο μήνα, προκαλώντας την κινητοποίηση των κατάλληλων πόρων.

Περίπου 700 καθαριστές με 35 φορτηγά αφαιρούν 100 τόνους σκουπίδια και συντρίμμια την ημέρα από την περιοχή, η οποία περιλαμβάνει δημοφιλείς παραλίες όπως το Τζιμπαράν, η Κούτα και το Σεμίνιακ.

Αν και οι οικονομικές ανησυχίες και η αρνητική επίδραση στον τουρισμό είναι ο κύριος παράγοντας πίσω από την κινητοποίηση, ο κίνδυνος των πλαστικών απορριμμάτων είναι ακόμα μεγαλύτερος για τα θαλάσσια οικοσυστήματα. Τα μικροπλαστικά μπορούν να μολύνουν τα ψάρια που, εάν καταναλωθούν από τον άνθρωπο, μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.

Η Ινδονησία, η οποία έχει πληθυσμό 261 εκατομμυρίων, έχει δεσμευτεί να μειώσει τα θαλάσσια πλαστικά απορρίμματα κατά 70% μέχρι το 2025, εν μέρει με την ενίσχυση των προγραμμάτων ανακύκλωσης και τη μείωση της χρήσης πλαστικών σακουλών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή