Πακιστάν: Χιλιάδες τιμούν τη μνήμη της Μπεναζίρ Μπούτο, 10 χρόνια από τη δολοφονία της

Τετάρτη, 27 Δεκεμβρίου 2017 16:17
UPD:16:22
EPA/WAQAR HUSSEIN

Περίπου 20.000 άνθρωποι πήγαν στο Γκάρι Χούντα Μπαξ, το προπύργιο της οικογένειας Μπούτο, που απέχει περίπου 450 χιλιόμετρα από το Καράτσι, όπως φαίνεται και στα πλάνα που πρόβαλαν οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

A- A A+

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον τάφο της πρώην πρωθυπουργού του Πακιστάν Μπεναζίρ Μπούτο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 ετών από τη δολοφονία της, στις 27 Δεκεμβρίου 2007.

Περίπου 20.000 άνθρωποι πήγαν στο Γκάρι Χούντα Μπαξ, το προπύργιο της οικογένειας Μπούτο, που απέχει περίπου 450 χιλιόμετρα από το Καράτσι, όπως φαίνεται και στα πλάνα που πρόβαλαν οι τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

«Έχω την αίσθηση ότι ορφανέψαμε με τον θάνατο της Μπούτο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο 45χρονος άνδρας, ο Αλλάχ Βαράγιο, που πήγε να προσκυνήσει στον τάφο της. Το πλήθος γύρω του κρατούσε μαύρες, πράσινες και κόκκινες σημαίες – τα χρώματα του Πακιστανικού Λαϊκού Κόμματος (PPP) που ίδρυσε ο παππούς της Μπεναζίρ, Ζουλφικάρ Άλι Μπούτο.

Η Μπούτο, που εξελέγη δύο φορές πρωθυπουργός του Πακιστάν και ήταν η πρώτη γυναίκα που κυβέρνησε μουσουλμανική χώρα στη σύγχρονη εποχή, σκοτώθηκε σε επίθεση αυτοκτονίας στο Ραβαλπίντι πριν από 10 χρόνια. Σύμφωνα με την εκδοχή που προβάλλεται ως η πιο αποδεκτή, ο δράστης την πυροβόλησε στον λαιμό και κατόπιν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος, σκοτώνοντας άλλους 24 ανθρώπους. Ο τότε πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, κατηγορήθηκε ότι συμμετείχε σε μια συνωμοσία για να σκοτώσει την πολιτική αντίπαλό του πριν από τις εκλογές.

«Δολοφόνε, δολοφόνε. Μουσάραφ δολοφόνε», φώναζε το πλήθος μαζί με τον Μπιλαουάλ Μπούτο, τον γιο της Μπεναζίρ.

Οι πακιστανικές δικαστικές αρχές άσκησαν δίωξη στον Μουσάραφ το 2013 για φόνο και τον περασμένο Αύγουστο τον κήρυξαν «φυγόδικο» ενώ κατάσχεσαν τα περιουσιακά στοιχεία του. Ο πρώην πρόεδρος έχει εγκατασταθεί τα τελευταία χρόνια στο Ντουμπάι και αρνείται ότι διαδραμάτισε οποιονδήποτε ρόλο στα γεγονότα που οδήγησαν στη δολοφονία.

Μετά τον θάνατο της Μπούτο, το καθεστώς του στρατηγού Μουσάραφ κατηγόρησε ως ηθικό αυτουργό τον τότε επικεφαλής των Ταλιμπάν του Πακιστάν, Μπαϊτουλάχ Μεχσούντ. Ο τελευταίος, που επίσης αρνιόταν την ενοχή του, σκοτώθηκε το 2009 από αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Μέχρι σήμερα μόνο δύο άνθρωποι έχουν καταδικαστεί για την υπόθεση της δολοφονίας, δύο αστυνομικοί στους οποίους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 17 ετών στον καθένα γιατί δεν διαχειρίστηκαν με τον σωστό τρόπο τον χώρο του εγκλήματος: τον καθάρισαν με πλυστικό μηχάνημα δύο ώρες μετά τα γεγονότα, με αποτέλεσμα να απομείνουν ελάχιστα αποδεικτικά στοιχεία.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή