Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες «έχουν βασικές διαφορές μεταξύ τους, τις οποίες βέβαια κατά καιρούς σπρώχνουν κάτω από το χαλί, για να συντηρηθούν στην εξουσία», δήλωσε ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM».
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση, που διατύπωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης περί ζητήματος δεδηλωμένης σε περίπτωση που ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος δεν στηρίξει την επιλογή της κυβέρνησης στο θέμα επίλυσης της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Κύρτσος επισήμανε: «Ο Μητσοτάκης θέλει να αναδείξει αυτήν την αντίφαση, ότι αλλού τραβάει ο ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά ζητήματα κι αλλού οι Ανεξάρτητοι Έλληνες».
Σε ό,τι αφορά τη στάση της Ν.Δ. στην προοπτική πρότασης επίλυσης του θέματος της ονομασίας της γειτονικής χώρας διευκρίνισε: «Θα πρέπει να δούμε ποια είναι αυτή η πρόταση, να τη συζητήσουμε, για να πάρουμε όλοι τις ευθύνες που μας αναλογούν. Αλλά, η κυβέρνηση κινεί αυτή τη διαδικασία, άρα πρέπει να μας εξηγήσει προς τα πού πηγαίνει και τι ακριβώς θέλει να κάνει. Ας κάνει την πρόταση η κυβέρνηση, δεν μπορούμε να συζητάμε χωρίς να υπάρχει πρόταση».
Για τη δημοσκοπική αποτύπωση της δυναμικής της Νέας Δημοκρατίας ο ευρωβουλευτής παρατήρησε πως «οι δημοσκοπήσεις δεν είναι συμβόλαια με την εξουσία». «Τίποτε δεν έχει κριθεί, απλά έχουμε ένα πλεονέκτημα, το οποίο είναι σημαντικό και προσπαθούμε να το ενισχύσουμε. Πάντα υπάρχουν πολιτικά γεγονότα που μπορεί να αλλάξουν τις δημοσκοπήσεις προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, επομένως ο εφησυχασμός βάσει δημοσκοπήσεων δεν είναι σωστός, αλλά δεν νομίζω ότι είμαστε σε αυτή τη φάση», εξήγησε.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική που ασκείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις πολιτικές διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ο κ. Κύρτσος παρατήρησε πως «δτο μεταναστευτικό ο ένας κατακεραυνώνει τον άλλο χωρίς να αναλαμβάνει τις ευθύνες του».
«Είναι φανερό ότι η ευρωπαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται, δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα στην Ελλάδα και στην Ιταλία [...]» συνέχισε προσθέτοντας πως «χρειάζεται μία νέα ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, η οποία θα καλύπτει και τις ανάγκες των χωρών πρώτης εισόδου όπως είναι κυρίως η Ελλάδα και η Ιταλία». Από την άλλη, πρόσθεσε, «και η κατάσταση όπου κυριαρχούν οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις στη διαχείριση του προβλήματος, που κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς γίνεται, που υποφέρει ο κόσμος, που εκτιθέμεθα διεθνώς, που αποσταθεροποιείται η τοπική κοινωνία και οικονομία στους χώρους συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, ούτε και αυτή είναι ικανοποιητική».