«Πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο», δήλωσε αναφερόμενος στην Ε.Ε. ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ενώ τόνισε πως «η μέχρι τώρα πορεία δεν αρκεί».
Όπως είπε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ITV στα Ιωάννινα, «από τις 14 Δεκεμβρίου, θα αρχίσει μια συζήτηση για την περαιτέρω εξέλιξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η συνεδρίαση της Πέμπτης μάλλον δεν θα έχει κάποια αποτελέσματα, γιατί δεν έχει σχηματιστεί ακόμα η κυβέρνηση στην Γερμανία, αλλά παρ΄ όλα αυτά, είναι μια σημαντική ημερομηνία, γιατί τίθεται το θέμα ότι πρέπει να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο. Η μέχρι τώρα πορεία δεν αρκεί».
Ερωτηθείς για την πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, περί κατάργησης των υποχρεωτικών ποσοστώσεων στην υποδοχή προσφύγων από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., ο κ. Σημίτης απάντησε ότι «είναι δύσκολο να βρεθεί μια λύση και χρειάζεται δουλειά».
«Να απομονωθεί η εθνικολαϊκιστική νοοτροπία που υποστηρίζει τον περιορισμό της Ε.Ε. σε έναν εξαιρετικά περιορισμένο κύκλο θεμάτων»
Εξάλλου, μιλώντας σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Όμιλος Πολιτικού και Κοινωνικού Προβληματισμού Ιωαννίνων, ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να απομονωθεί «η εθνικολαϊκιστική νοοτροπία που υποστηρίζει τον περιορισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε έναν εξαιρετικά περιορισμένο κύκλο θεμάτων».
«Η αντίληψη πως η ευρωπαϊκή ενοποίηση βαθμιαία θα εκπληρώνει τους στόχους που έχει ήδη προσδιορίσει και άρα πορευόμαστε εντός ενός προσυμφωνημένου πλαισίου, δεν είναι ορθή. Οριστικές λύσεις σε όλα τα θέματα δεν είναι δυνατές. Το περιβάλλον συνεχώς αλλάζει, απαιτούνται νέοι στόχοι και νέες προσπάθειες», τόνισε ο κ. Σημίτης.
Είπε επίσης ότι, δεδομένου πως στον σύγχρονο κόσμο «αυτόνομες πολιτικές για κοινά προβλήματα δεν είναι πια δυνατές», απαιτείται ολοένα και στενότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης, της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, των προβλημάτων που προκαλούν οι κερδοσκοπικές τακτικές στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.
Αναφερόμενος επίσης στα συμπτώματα της ανισότητας στο οικονομικό επίπεδο, ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο, αλλά και της ασυμμετρίας, για παραδειγμα στην κατανομή των προγραμμάτων έρευνας, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε πως «αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μέσω της βαθύτερης πολιτικής και οικονομικής σύγκλισης», η οποία θα επιδιώκει ταυτοχρόνως και «μια δημοκρατικότερη λειτουργία της Ένωσης».
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ