Με στόχο η ορκωμοσία της να γίνει στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, στην τελική ευθεία περνούν οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό της νέας αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού ανάμεσα στο κεντροδεξιό Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα του εντολοδόχου καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και στο ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας Αυστρίας του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.
Τελευταίες πληροφορίες φέρουν να επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των δύο κομμάτων στο θέμα της ευρωπαϊκής πολιτικής, της οποίας οι αρμοδιότητες μετατίθενται πλέον από το υπουργείο Εξωτερικών στην καγκελαρία και ως εκ τούτου παραμένουν στον Σεμπάστιαν Κουρτς, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να υπάρξει συμφωνία στα ζητήματα της άμεσης δημοκρατίας (σ.σ.: διεξαγωγή δημοψηφισμάτων), της κατανομής των υπουργείων ανάμεσα στα δύο κόμματα και της συγκεκριμενοποίησης των προσώπων που θα τα αναλάβουν.
Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι, στο πλαίσιο της συμφωνίας των δύο κομμάτων για την ευρωπαϊκή πολιτική, τίθενται εκτός αμφισβήτησης «ο ρόλος της Αυστρίας στην Ευρώπη« και «η προσήλωση της νέας κυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση», με την συμφωνία συνασπισμού τους να καταγράφει μία «σαφώς φιλοευρωπαϊκή γραμμή».
Επισημαίνουν δε ότι ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, αναλαμβάνοντας τώρα νέος καγκελάριος, θα διατηρήσει από το νέο αξίωμα του τις αρμοδιότητες της ευρωπαϊκής πολιτικής, γεγονός που σημαίνει ότι η προετοιμασία της αυστριακής Προεδρίας στην Ε.Ε., το δεύτερο εξάμηνο του 2018, δεν θα γίνει από το υπουργείο Εξωτερικών, αλλά από την Καγκελαρία.
Τα δύο κόμματα φέρεται να συμφώνησαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δημοψήφισμα ως προς έξοδο της Αυστρίας από την Ε.Ε., ενώ η μελλοντική κυβέρνηση θα αναζητήσει συμμαχίες μεταξύ των εταίρων στην Ε.Ε. για την επίτευξη οριστικής διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με την Τουρκία και την προώθηση, αντί της ένταξης, ενός ευρω-τουρκικού προγράμματος γειτονίας.
Διαφωνία για την «άμεση δημοκρατία»
Διαφορετική φέρεται να ήταν μέχρι πρόσφατα η προσέγγιση των δύο κομμάτων στο ζήτημα της λεγόμενης «άμεσης δημοκρατίας» και της διενέργειας, στο πλαίσιο αυτό, δημοψηφισμάτων με δεσμευτικό χαρακτήρα, για τα οποία, σύμφωνα με την Ακροδεξιά θα πρέπει να αρκεί η συγκέντρωση 250.000 υπογραφών, ενώ η Κεντροδεξιά ζητά ο αριθμός των απαραίτητων υπογραφών για διεξαγωγή δημοψηφίσματος να είναι στο 10% των ψηφοφόρων, δηλαδή πάνω από 600.000.
Εικασίες συνεχίζεται να υπάρχουν ως προς τις υπουργικές θέσεις που θα αναλάβουν στελέχη του Κόμματος Ελευθερίας, του οποίου ο αρχηγός Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε αναλαμβάνει σίγουρα νέος αντικαγκελάριος και πιθανότατα υπουργός Αθλητισμού και Τουρισμού, αντί του υπουργείου 'Αμυνας, το οποίο φέρεται αρχικά να επεδίωκε ή ενός νέου υπουργείου Προστασίας της Πατρίδας, τη σύσταση του οποίου ζητούσε το κόμμα του.
Σχεδόν σίγουρη θεωρείται η ανάληψη του υπουργείου Εξωτερικών από την προσκείμενη στο Κόμμα των Ελευθέρων, πρώην δημοσιογράφο και πρώην διπλωμάτη Κάριν Κνάισλ, όπως επίσης του υπουργείου Υποδομών από τον υπαρχηγό των Ελευθέρων και υποψήφιό τους στις αυστριακές προεδρικές εκλογές Νόρμπερτ Χόφερ, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών φέρεται να αναλαμβάνει ο γενικός γραμματέας τους, Χέρμπερτ Κικλ.
Το Κόμμα των Ελευθέρων αναμένεται να αναλάβει επίσης την ηγεσία τόσο του υπουργείου Υγείας όσο και του υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, πιθανότατα από τις βουλευτές του Μπεάτε Χάρτινγκερ και Ντάγκμαρ Μπελάκοβιτς.