Αισιοδοξία για λύση στην ονομασία της ΠΓΔΜ

Διήμερες συνομιλίες με τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς
Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 12:10
UPD:12:12
Eurokinissi/ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ

Σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο Μάθιου Νίμιτς αποσαφήνισε ότι δεν έκανε κάποια πρόταση και ότι προσπάθησε να διευκολύνει τις δύο πλευρές για την εξεύρεση πιθανών λύσεων στο θέμα της ονομασίας. 

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Κλίμα «συγκρατημένης αισιοδοξίας» προέκυψε από τις διήμερες συνομιλίες που είχε στις Βρυξέλλες ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς με τους εκπροσώπους της Ελλάδας, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και της γειτονικής χώρας Βάσκο Ναουμόφσκι. Όπως σημείωσε ο κ. Νίμιτς, οι συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας διήρκησαν δύο ώρες και το κλίμα ήταν «πολύ θετικό». Σε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, ο Μάθιου Νίμιτς αποσαφήνισε ότι δεν έκανε κάποια πρόταση και ότι προσπάθησε να διευκολύνει τις δύο πλευρές για την εξεύρεση πιθανών λύσεων στο θέμα της ονομασίας. 

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι υπάρχει βούληση να πραγματοποιηθούν κι άλλες συναντήσεις στη Νέα Υόρκη και στην Ευρώπη, ενδεχομένως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, χωρίς ωστόσο να έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες. Ο Μάθιου Νίμιτς υπογράμμισε το «θετικό» και «εποικοδομητικό» κλίμα των διήμερων συνομιλιών, το οποίο όπως είπε δημιουργείται από τις κυβερνήσεις της Αθήνας και των Σκοπίων. 

«Η ατμόσφαιρα είναι πολύ καλύτερη» σημείωσε, «έγινε καλός διάλογος», επισημαίνοντας παράλληλα πως οι δύο πλευρές άκουσαν προσεκτικά τις θέσεις της κάθε μίας. Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ παρατήρησε πως η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων έχει θέσει το θέμα της επίλυσης της ονομασίας ως ύψιστη προτεραιότητα και δηλώνει αποφασισμένη να προσπαθήσει να σπάσει το αδιέξοδο στις σχέσεις της με την Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, παραδέχθηκε πως και η κυβέρνηση της Αθήνας, όπως και ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τις δηλώσεις του, δείχνει τη βούληση για επίλυση του ζητήματος.

Καταλήγοντας, ο κ. Νίμιτς είπε ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν θα λυθεί ως διά μαγείας. Χρειάζεται «πολιτική βούληση» και «καλή διπλωματία» τόνισε, σημειώνοντας παράλληλα ότι η πάροδος του χρόνου δεν διευκολύνει τις διαβουλεύσεις.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι η νέα κυβέρνηση της πΓΔΜ προσεγγίζει την εκκρεμότητα με διάθεση εξεύρεσης κοινών τόπων με την Αθήνα.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή