Οδοιπορικό σε μία περιοχή που σφράγισε με τον πολιτισμό της την αρχαία ελληνική ιστορία από τα προϊστορικά έως τα νεώτερα χρόνια, έχοντας απίστευτες ομορφιές και μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Η Λιβαδειά, η Θήβα, η Αλίαρτος και ο Ορχομενός ήταν οι βασικοί σταθμοί στη διήμερη φιλοξενία των δημοσιογράφων που προσκλήθηκαν από την Εταιρεία Διεθνικής Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Transcoop στις 24 και 25 Νοεμβρίου για να γνωρίσουν τις εν δυνάμει αξιοποιήσιμες δυνατότητες μίας περιοχής που αποτελεί το νομό Βοιωτίας.
Στη διάρκεια του διημέρου, οι δήμαρχοι και τοπικοί παράγοντες της περιοχής παρουσίασαν το έργο που έχουν κάνει, το θησαυρό που διαθέτουν αλλά δεν μπορούν προς το παρόν να αξιοποιήσουν πλήρως εξαιτίας γραφειοκρατικών προσκομμάτων, όπως οι Κήποι της Αλιάρτου, και φυσικά τις ιδιαίτερα σημαντικές αρχαιότητες σε Θήβα, Ορχομενό και Χαιρώνεια. Ο κάμπος της Κωπαίδος στο μέσον της περιοχής, στέκει σιωπηρός "μάρτυρας" του μεγάλου πολιτισμού των Μινύων που πρώτοι αποξήραναν το 1.600 πχ τη λίμνη της Κωπαίδος, η οποία θεωρείται το κορυφαίο τεχνολογικό επίτευγμα της αρχαιότητας, πάνω στο οποίο βασίστηκε και το σύγχρονο έργο της αποξήρανσης από τους Αγγλους. Παρουσίασαν επίσης και το άκρως φιλόδοξο σχέδιο ενοποίησης των αρχαιολογικών χώρων του Ορχομενού σε έναν ενιαίο πάρκο, που προωθεί ο δήμος Ορχομενού και το οποίο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την τουριστική ανάπτυξη σε συνδυασμό με το σύγχρονο Μουσείο της Θήβας.
Βασικό θέμα συζήτησης ήταν ο τουρισμός ως μοχλός ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας με τη στήριξη τοπικών φορέων, όπως το Επιμελητήριο της Βοιωτίας που με πρόεδρο τον Παναγιώτη Αγνιάδη προωθεί τις νέες επιχειρήσεις και προσπαθεί να αναδείξει τις οικονομικές και τουριστικές δυνατότητες που προσφέρει η περιοχή.
Δεν μένει λοιπόν οι έχοντες επιχειρηματικό πνεύμα να έρθουν σε επαφή με τις δραστήριες τοπικές αρχές, ώστε με συντονισμένες δράσεις να αναδείξουν το κάλλος και τη σπουδαιότητα της Βοιωτίας προσελκύοντας τουρισμό από όλα τα μέρη του κόσμου.