Μια από τις θεαματικότερες βροχές διαττόντων αστέρων, αυτή των Διδυμίδων, κορυφώνεται τη νύχτα της Τετάρτης 13 Δεκεμβρίου και τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 14 Δεκεμβρίου.
Οι Διδυμίδες παράγουν μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου τα εντυπωσιακότερα φαινόμενα διαττόντων μέσα στο έτος, εφόσον οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρηση.
Αν και προηγήθηκε η «Σούπερ Σελήνη» στις 3 Δεκεμβρίου, ο ουρανός θα είναι πλέον αρκετά σκοτεινός, επιτρέποντας την καλή παρατήρηση του φαινομένου.
Η συγκεκριμένη βροχή διαττόντων αστέρων, γνωστή και ως «Geminid meteor shower», είναι ορατή κάθε χρόνο από τις αρχές μέχρι και τα μέσα Δεκεμβρίου και οφείλει το όνομά της στον αστερισμό των Διδύμων, όπου βρίσκεται το ακτινοβόλο σημείο της.
Αποτελεί, δε, μία από τις πιο σημαντικές βροχές μετεώρων που δεν οφείλονται σε κάποιον κομήτη, καθώς πηγή της θεωρείται ο αστεροειδής «3.200 Φαέθων».
Άλλοι επιστήμονες, πάντως, θεωρούν ότι το μυστήριο της προέλευσης και δημιουργίας των Διδυμίδων δεν έχει ακόμα λυθεί οριστικά
Τα μετέωρα κινούνται σχετικά αργά -κάτι που τα καθιστά πιο θεαματικά- ενώ το μέγιστο της βροχής παρατηρείται στις 13/14 Δεκεμβρίου, όταν σε σκοτεινούς ουρανούς μπορούν να γίνουν ορατοί μέχρι και 100 με 120 διάττοντες την ώρα.
Η πρώτη αναφορά των Διδυμίδων έγινε το 1862.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ