Επίθεση κατά τη κυβέρνησης εξαπέλυσε η επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς Φώφη Γεννηματά, κατά την πρώτη κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού. Παράλληλα έστρεψε τα βέλη της και κατά της Νέας Δημοκρατίας, ενώ υπεραμύνθηκε της αυτόνομης πορείας του φορέα.
Σημειώνεται ότι στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, τα μέλη του νέου Πολιτικού Συμβουλίου, πλην του Γ. Παπανδρέου και του Ν. Ανδρουλάκη που βρίσκονται στο εξωτερικό, και ηγετικά στελέχη από όλες τις πτέρυγες της προοδευτικής παράταξης.
Η κ. Γεννηματά τόνισε αρχικά ότι η σημερινή συνεδρίαση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων σηματοδοτεί την αρχή υλοποίησης της εντολής των 210.000 πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες. «Αποτελεί τιμή στη Δημοκρατία η διαδικασία που ακολουθήθηκε και τα εύσημα ανήκουν στον Νίκο Αλιβιζάτο και τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής» επισήμανε.
Υπεραμυνόμενη της αυτόνομης πορείας του φορέα, σημείωσε ότι ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να το εντάξουν σε διάφορα πολιτικά μέτωπα και υποστήριξε ότι ο νέος φορέας θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό και θα αλλάξει τους πολιτικούς συσχετισμούς. «Ταράξαμε τα νερά» ανέφερε και υπογράμμισε την ανάγκη στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της παρεμπόδισης της επιστροφής στην εξουσία των συντηρητικών πολιτικών της ΝΔ.
Ειδικότερα, κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα ότι προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό, ενώ για τα περί εξόδου από το μνημόνιο σχολίασε ότι πρόκειται για μία έξοδο-«μαϊμού», «αφού έχει ψηφίσει καμουφλαρισμένο μνημόνιο». Ακόμη, τόνισε την ανάγκη να φύγει η επικίνδυνη, όπως τη χαρακτήρισε, κυβέρνηση, σημείωσε όμως ότι το κύριο βάρος της προσπάθειας του Κινήματος Αλλαγής θα πρέπει να πέσει στη διατύπωση της εναλλακτικής πρότασής του.
Η κ. Γεννηματά άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση για τους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και επισήμανε ότι οι δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες, ΔΗΣΥ και Ποταμιού, άμεσα θα καταθέσουν νομοθετική πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επιπλέον, για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι διαφωνούσε με τη μικρή ΔΕΗ, αλλά τώρα πουλά φθηνά. Προανήγγειλε, μάλιστα, νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ επέκρινε την κυβέρνηση για τα οικογενειακά επιδόματα αλλά και για τη ρύθμιση της απεργίας.
Επίσης, δεσμεύτηκε ότι δεν θα σταματήσει η έρευνα σχετικά με την υπόθεση της πώλησης πολεμικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, την οποία χαρακτήρισε σκανδαλώδη.
Η επικεφαλής του νέου φορέα εξαπέλυσε πυρά και κατά του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας ότι «"ξεχνά" συστηματικά τα ζητήματα της αναδιανομής για τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, δεν αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η Ν.Δ. ακολουθεί μία όλο και πιο δεξιά πολιτική, εγκλωβισμένη στις παλιές, παραδοσιακές της λογικές. Δεν είναι τυχαίο πως ακόμη και για τους πλειστηριασμούς που αφορούν τη λαϊκή κατοικία, ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε απλά "να πάνε λίγο πιο πίσω". Δεν είναι τυχαίο πως συνεχίζουν να εμμένουν στην περικοπή των δημοσίων δαπανών, όχι αυτών που αφορούν σπατάλες, αλλά και αυτών που αφορούν τις απαραίτητες κοινωνικές και αναπτυξιακές υποδομές. Και κυρίως τη δημόσια παιδεία και τα δημόσια νοσοκομεία. Δεν είναι τυχαίο πως δεν συμφωνούν με την ανάγκη ισχυροποίησης των συλλογικών συμβάσεων και δίνουν εκ των προτέρων "λευκή επιταγή" στον κ. Τσίπρα για τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας. Δεν είναι τυχαίο πως δέσμιοι ιδεοληψιών στην εξωτερική πολιτική, αντιτάχθηκαν στην απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου για την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, την ίδια ώρα που στο εσωτερικό της χώρας κατακρίνουν τις ενέργειες του Καμμένου και του ΣΥΡΙΖΑ».
Στη δική του ομιλία, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ζήτησε σύνθεση και συνεννόηση στους κόλπους του Κινήματος Αλλαγής, αλλά και σύγκρουση με τη συντήρηση και τον λαϊκισμό, όπως είπε, που εκπροσωπούν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
«Ο τόπος έχει ανάγκη από ένα Κίνημα Αλλαγής, δεν έχει ανάγκη από ένα νέο κόμμα συμβιβασμών, ούτε έχει ανάγκη από κάποιους που θα σκύψουν το κεφάλι μπροστά στη συντήρηση και τον λαϊκισμό. Κίνημα Αλλαγής, λοιπόν. Κίνημα και όχι κόμμα που συνειρμικά παραπέμπει και σε λάθη: κομματικό κράτος, κομματικοί μηχανισμοί. Το Ποτάμι είναι κίνημα, για τη Δικαιοσύνη, την Εργασία, την Παιδεία. Και η λέξη «Αλλαγή» είναι το άφθαρτο διαχρονικό αίτημα όλων μας» ανέφερε ο κ. Θεοδωράκης κατά την έναρξη της ομιλίας του.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού έθεσε τον «οδικό χάρτη» για τη σύγκρουση τόσο με την κυβέρνηση όσο και με τη Ν.Δ., λέγοντας ότι πρέπει να γίνει πάνω στα πραγματικά προβλήματα της χώρας. «Ο λαϊκισμός απειλεί συνεχώς την πορεία της χώρας. Και πρέπει να είναι μονίμως στο στόχαστρο του νέου Κινήματος. Η νίκη επί του λαϊκισμού δεν θα επιτευχθεί με ευχολόγια και αφορισμούς, αλλά με αλήθειες και όχι κενές υποσχέσεις. Πραγματική ανάκαμψη και όχι ανακατανομή της φτώχειας. Δικαιοσύνη και όχι παζάρια με συμφέροντα. Συμμετοχή των δημιουργών και όχι ενίσχυση των συντεχνιών» σημείωσε.
Ο κ. Θεοδωράκης ξεκαθάρισε ότι «πολιτική δεν είναι η εμμονή στα σύμβολα του παρελθόντος» και υποστήριξε πως το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να προτείνει εφαρμόσιμες πολιτικές, βασισμένες σε νηφάλια διαβούλευση. «Αλλά θα χρειαστούμε κάτι ακόμα σημαντικότερο, αν θέλουμε να επιτύχουμε. Θα χρειαστούμε έναν χάρτη με στόχους» πρόσθεσε και έθεσε το πλαίσιο των προτεραιοτήτων για την επόμενη μέρα: «Υπάρχουν βουνά που πρέπει να κατακτηθούν, για να εγκαθιδρύσουμε ένα κράτος δικαίου, με αξιοπρέπεια και αξιοκρατία».
Ασκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, τόνισε πως «δεν θα αντιγράψουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να νικήσουμε τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν θα βασιστούμε στην απάτη της ελάχιστης αλήθειας, αλλά θα πούμε όλη την αλήθεια». «Οι παλινωδίες των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τροφοδοτούν συνέχεια με αβεβαιότητα την οικονομία. Η κοινωνία, οι μικρομεσαίοι, η επιχειρηματική κοινότητα δεν τους εμπιστεύεται. Η κυβέρνηση έχει κηρύξει έναν ιδιότυπο ταξικό πόλεμο στη μεσαία τάξη, στη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Έξοδος από τα μνημόνια απαιτεί ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και εισοδημάτων. Αλλά οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ δεν μπορούν» συμπλήρωσε.
Απευθυνόμενος σε όλους εκείνους που μπορεί να «αγγίξει» το Κίνημα Αλλαγής, έκανε λόγο για τους ανθρώπους που δεν τους χαρίστηκε τίποτα, όπως ένας δάσκαλος στα ακριτικά νησιά, μία εργαζόμενη μητέρα, ένας νέος που είναι με το ένα πόδι στο εξωτερικό, ένας επιχειρηματίας που τα βάζει με τη γραφειοκρατία. «Όλοι αυτοί που περπατούν συνεχώς με τον άνεμο αντίθετα, χωρίς ποτέ να ζητάνε αντάλλαγμα από την πολιτική εξουσία. Όλοι αυτοί θέλουν να αποκτήσουν φωνή, αλλά μια φωνή που τους ταιριάζει, όχι μια φωνή που έρχεται από το πηγάδι του παρελθόντος» επισήμανε.
Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε εκείνους που εξαπατήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους κάλεσε να καταλάβουν ότι οι εποχές των ψεμάτων τελείωσαν.
Ο κ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για ένα καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό: «Η διεκδίκηση του Κεντροαριστερού κόσμου από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πρέπει να υπονομεύσει τον λόγο και τις δράσεις μας. Η χώρα, εκτός από μνημόνια, θέλει ένα καινούργιο κοινωνικό συμβόλαιο. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε την τέχνη της ελάχιστης αλήθειας, αλλά θα πούμε όλη την αλήθεια. Στη χώρα της ψεύτικης ταμπέλας, πρέπει αυτήν τη φορά να δώσουμε τη μάχη του περιεχομένου. Και να τη δώσουμε ενωμένοι».
Υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ενότητας στο Κίνημα Αλλαγής παρατήρησε: «Δύο συνεργαζόμενες Κοινοβουλευτικές Ομάδες-μία φωνή. Υπάρχουν και διαφορές, δεν το κρύβουμε. Θα προχωράμε, όμως, με δημιουργικές συνθέσεις. Γιατί μας ενώνουν περισσότερα. Σχέδιο, εξωστρέφεια, καινοτομία, δικαιοσύνη έχει ανάγκη ο τόπος. Θέλουμε να αλλάξουμε κυβέρνηση, αλλά κυρίως θέλουμε να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα και την Ελλάδα. Εμείς μπορούμε; Λέμε ότι δεν είναι εύκολο, αλλά ναι, μπορούμε!».
Πηγές της ΔΗΜΑΡ δήλωσαν ικανοποίηση για το μήνυμα που εξέπεμψε η κοινή συνεδρίαση των ΚΟ της ΔΗΣΥ και του Ποταμιού, ωστόσο, παραμένουν οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε κρίσιμα ζητήματα που θα τεθούν στην πορεία προς το συνέδριο, όπως και η πρόταση για ενοποίησή τους.
Πηγή: ΑΜΠΕ