Στην αντεπίθεση δια της δικαστικής οδού περνά η Huawei στην υπόθεση της σύλληψης της οικονομικής διευθύντριας και κόρης του διευθυντή της, Μενγκ Ουαντζού.
H Μενγκ μηνύει την κυβέρνηση του Καναδά για τη σύλληψή της κατόπιν αιτήματος των ΗΠΑ, λόγω υποψιών για απάτη και παραβίαση των αμερικανικών κυρώσεων στο Ιράν. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το BBC, η Μενγκ κατηγορεί την κυβέρνηση, την υπηρεσία φύλαξης συνόρων και την αστυνομία του Καναδά για «σοβαρές παραβιάσεις» των δικαιωμάτων της. Σημειώνεται πως ο Καναδάς έχει αρχίσει επίσημα τη διαδικασία έκδοσής της στις ΗΠΑ.
Η οικονομική διευθύντρια της κινεζικής εταιρείας ζητά αποζημιώσεις από τη Βασιλική Καναδική Έφιππη Αστυνομία (RCMP), την υπηρεσία φύλαξης των συνόρων (CBSA) και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση επειδή φέρονται να παραβίασαν τα δικαιώματά της στο πλαίσιο της Χάρτας Δικαιωμάτων και Ελευθεριών του Καναδά: Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι στελέχη της CBSA την κράτησαν, την έψαξαν και την ανέκριναν στο αεροδρόμιο με ψευδή προσχήματα, πριν συλληφθεί από την RCMP. Όπως υποστηρίζεται στην αγωγή, η κράτησή της ήταν παράνομη και αυθαίρετη, και τα στελέχη δεν την ενημέρωσαν για τους πραγματικούς λόγους της κράτησής της, το δικαίωμά της να μη μιλήσει, το δικαίωμά της σε συνήγορο κ.α.
Η 47χρονη αναμένεται να εμφανιστεί ενώπιον του δικαστηρίου την Τετάρτη, οπότε και θα επιβεβαιωθεί η νομική πράξη του Καναδά σχετικά με την έκδοσή της στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η όλη διαδικασία είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Υπενθυμίζεται πως η Μενγκ είχε συλληφθεί στο Βανκούβερ την 1η Δεκεμβρίου.
Παράλληλα, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, η Huawei σχεδιάζει να προβεί σε αγωγή κατά της κυβέρνησης της ΗΠΑ την Πέμπτη για θέματα που σχετίζεται με νομοσχέδιο του χώρου της άμυνας. Όπως ανέφερε η εν λόγω πηγή, η κινεζική εταιρεία ετοιμάζεται να ανακοινώσει πως μηνύει την αμερικανική κυβέρνηση σε δικαστήριο του Τέξας, αμφισβητώντας μια εισαγωγή/ τροποποίηση που έγινε στο US National Defense Authorization Act (NDAA) πέρυσι. Το νέο NDAA, την οποία το Πεκίνο έχει καταδικάσει, καθώς θεωρεί ότι στοχεύει την Κίνα, ελέγχει τις επαφές της αμερικανικής κυβέρνησης με κινεζικές εταιρείες, περιλαμβανομένης της Huawei, και ενισχύει τον ρόλο της επιτροπής που εξετάζει τις προτάσεις ξένων επενδύσεων.
Οι πρώτες αναφορές ως προς την επικείμενη κίνηση της Huawei προήλθαν από τους New York Times, που επικαλέστηκαν δύο άτομα ενημερωμένα για το θέμα.