Σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την πώληση πολεμικού υλικού από την Ελλάδα προς τη Σαουδική Αραβία και τον πραγματικό κίνδυνο που υπάρχει να χρησιμοποιηθούν στη σύγκρουση στην Υεμένη, εκφράζει η Διεθνής Αμνηστία.
Η Οργάνωση υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι δεν θα προχωράει σε πώληση όπλων, όταν υπάρχει πιθανότητα να χρησιμοποιηθούν για παραβιάσεις της διεθνούς νομοθεσίας και τη καλεί να ανακαλέσει άμεσα την πώληση και μεταβίβαση πολεμικού εξοπλισμού στη Σαουδική Αραβία καθώς και να αρνηθεί να εγκρίνει τη μεταφορά, προς τα μέρη της σύγκρουσης στην Υεμένη, κάθε είδους συμβατικών όπλων, πυρομαχικά και εξαρτήματα πολεμικού εξοπλισμού.
«Η Διεθνής Αμνηστία έχει τεκμηριώσει τουλάχιστον 35 αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι φαίνεται να έχουν παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 504 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων 153 παιδιών. Ο ΟΗΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Υεμένη έχουν τεκμηριώσει δεκάδες ακόμη. Η πλειοψηφία των θανάτων αμάχων οφείλεται σε αεροπορικές επιθέσεις από το συνασπισμό αυτό. Σύμφωνα με το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τουλάχιστον 5,144 πολίτες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.200 παιδιά, έχουν επιβεβαιωθεί ότι σκοτώθηκαν και άλλοι 8.749 πολίτες τραυματίστηκαν από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση τον Μάρτιο του 2015. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων πιθανόν να υπερβαίνει αυτούς τους αριθμούς» αναφέρεται.
Έπίσης, έχει τεκμηριώσει ότι οι χιλιάδες θάνατοι αμάχων, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που προκαλούνται από αεροπορικές επιδρομές του συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, παραβιάζουν το δίκαιο του πολέμου και συνιστούν εγκλήματα πολέμου. Αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα δεν πρέπει να πουλήσει 300.000 βλήματα τύπου 105 mm στη Σαουδική Αραβία για χρήση στην Υεμένη, δεδομένου του πραγματικού κινδύνου για χρήση σε παράνομες επιθέσεις.
«Όλες οι πλευρές της σύγκρουσης φαίνεται να έχουν διαπράξει σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας πρόσφατα κατέστησε αυστηρότερους όρους όσον αφορά τον αποκλεισμό από την Υεμένη μετά την εκτόξευση πυραύλου στο Ριάντ και 29 πλοία που μεταφέρουν βασικές προμήθειες έχουν εμποδιστεί από το συνασπισμό να προσεγγίσουν το λιμάνι της Χοντέιντα. Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι χρήζουν ανάγκη βοήθειας και σύμφωνα με τον ΟΗΕ και τις ανθρωπιστικές υπηρεσίες, τα τρόφιμα και τα φάρμακα και όλες οι ζωτικές προμήθειες θα εξαντληθούν μέσα σε λίγες εβδομάδες» αναφέρεται στην ανακοίνωση.