Εργαζόμαστε μεθοδικά για τον τερματισμό των μνημονίων χωρίς νέα προαπαιτούμενα, χωρίς ειδική επιτροπεία ή προληπτική πιστωτική γραμμή, δηλώνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του.
«Άλλωστε, έχουμε συμφωνήσει με τους δανειστές να βγούμε στις αγορές έχοντας δημιουργήσει επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα αντί της προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Τα αποθέματα αυτά θα τα δημιουργήσουμε με την εκταμίευση αυξημένων δόσεων από τον ESM, καθώς και με δοκιμαστικές εκδόσεις ομολόγων την άνοιξη του 2018», προσθέτει ο δεύτερος τη τάξει αξιωματούχος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.
Κατηγορεί δε όσους στην αντιπολίτευση «ζητούν επίμονα πιστοληπτική γραμμή» ότι δεν προσφέρουν και καλή υπηρεσία στη χώρα.
«Το θέμα δεν είναι να βγούμε όπως-όπως από αυτή την κρίση, αλλά να αποτρέψουμε την επανάληψή της στο μέλλον», αναφέρει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στη Γερμανία, τονίζει ότι «εμείς πρέπει να τρέξουμε ακόμη πιο γρήγορα με βάση το σχέδιό μας. Δεν μας συμφέρει ούτε η στάση αναμονής ούτε η αναβλητικότητα».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εμφανίζεται αισιόδοξος και για τις προοπτικές του τραπεζικού συστήμαυτος, λέγοντας ότι «ουδείς αμφισβητεί την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Μάλιστα, επιτρέπει την απορρόφηση του κόστους που θα επιφέρει η αυστηροποίηση των κανόνων σχετικά με τη διαχείριση κινδύνων που τίθενται σε εφαρμογή για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες. Ως προς τα stress tests που θα γίνουν, δεδομένου ότι η προηγούμενη ανακεφαλαιοποίηση έγινε υπό πολύ αυστηρές παραδοχές, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν, αναμένουμε ότι και τα νέα tests θα επιβεβαιώσουν την κεφαλαιακή ισχύ των τραπεζών».
Για τη δε εκλογή της Φώφης Γεννηματά στην ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, ο κ. Δραγασάκης υπογραμμίζει ότι «η κυρία Γεννηματά, η οποία αναδείχθηκε σε αδιαφιλονίκητη ηγέτη του κόμματός της, είναι αντιμέτωπη λοιπόν με διλήμματα.
»Το "ούτε ούτε" σε συνθήκες κοινωνικής πόλωσης δεν είναι λύση. Κάποτε κι εμείς στον Συνασπισμό είχαμε αυτή τη γραμμή, κινδυνεύοντας να μείνουμε εκτός Βουλής. Η κυρία Γεννηματά καταγγέλλει τις ανισότητες και υποστηρίζει το κοινωνικό κράτος. Αυτό όμως δεν υπηρετείται με τη λογική των "ίσων αποστάσεων". Είτε τους κοινωνικούς στόχους που επαγγέλλεται θα εγκαταλείψει είτε θα κοιτάξει προς τα αριστερά. Και προσωπικά πιστεύω πως αυτό αντιστοιχεί στις ανάγκες του κόσμου που η κυρία Γεννηματά δηλώνει ότι θα ήθελε να εκπροσωπεί».