Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία και ο γρίφος του σχηματισμού κυβέρνησης που δεν έχει ακόμη λυθεί βρίσκονται στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου.
Η πρωτοβουλία του Γερμανού Προέδρου της Δημοκρατίας να καλέσει τους αρχηγούς των δύο χριστιανικών κομμάτων και του SPD σε διαβουλεύσεις, πυροδότησαν τα σενάρια για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. «Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξει τώρα ένας μεγάλος συνασπισμός» σχολιάζει η Berliner Zeitung, σημειώνοντας πώς «το SPD θα έχει μαξιμαλιστικές αξιώσεις για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση». Όπως παρατηρεί η εφημερίδα, «λόγω του επίσης χαμηλού ποσοστού που έλαβε στις ομοσπονδιακές εκλογές, αλλά και μετά από τις αποτυχημένες διερευνητικές επαφές για το σχηματισμό της λεγόμενης κυβέρνησης Τζαμάικα, εσωκομματικά η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δεν έχει ανεξάντλητα περιθώρια για να δώσει στους Σοσιαλδημοκράτες όσα ζητήσουν. Επικεφαλής κομμάτων (σ.σ. όπως οι Μέρκελ και Σουλτς) που τελούν υπό πιέσεις πρέπει να συνεργάζονται. Και εν τέλει, στο SPD, τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η κομματική βάση. Τα κόμματα βρίσκονται αντιμέτωπα με δύσκολες συζητήσεις αλλά τουλάχιστον συζητούν».
Από την πλευρά της η Badische Neueste Nachrichten γράφει: «Προκειμένου να παραμείνουν στην εξουσία, τα κόμματα CDU και CSU θα πρέπει να είναι έτοιμα για μεγάλες παραχωρήσεις. Αυτό όμως προϋποθέτει οι Σοσιαλδημοκράτες να αλλάξουν στάση. Να μην είναι οπισθοδρομικοί, αλλά να βγουν μπροστά με αυτοπεποίθηση και νέες ιδέες για μια νέα εποχή».
«Με δεδομένες τις έξωθεν εκκλήσεις για σταθερότητα, οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να ξεπεράσουν τον εαυτό τους και να δρομολογήσουν το μη χείρον βέλτιστον, δηλαδή τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού» σχολιάζει η Nürnberger Nachrichten προσθέτοντας: «Για τον επικεφαλής του κόμματος, Μάρτιν Σουλτς, που άλλοτε κέρδιζε το 100% της κομματικής βάσης, αυτή η στροφή θα μπορούσε να είναι η αρχή του τέλους».