Προϋπολογισμό υπερφορολόγησης χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2018 ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κωνσταντίνος Κόλλιας.
Ακόμη, αναφέρει ότι η επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης στηρίζεται κατά βάση στην τόνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης και στη συγκράτηση των δαπανών και κατά συνέπεια είναι βραχυπρόθεσμη.
«Θα έπρεπε κατά βάση να στηρίζεται στον σχηματισμό παγίου κεφαλαίου, στις εξαγωγές και στις ξένες άμεσες επενδύσεις άρα να είναι μακροπρόθεσμη ώστε να πάρει τη μορφή της βιώσιμης, της διατηρήσιμης ανάπτυξης, της οικονομικής μεγέθυνσης», συμπληρώνει.
Κατά το κ. Κόλλια, είναι πρωταρχικής σημασίας να επιτευχθούν οι στόχοι, έστω και με αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο για την οικονομία, ώστε ο συγκεκριμένος προϋπολογισμός να είναι όχι μόνο ο τελευταίος μνημονιακός, αλλά και κυρίως ο τελευταίος, που θα περιλαμβάνει μέτρα περιοριστικής πολιτικής για την επίτευξη τόσο υψηλών στόχων (σε επίπεδο πρωτογενούς πλεονάσματος κ.λπ.).
«Ο στόχος για τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια πρέπει άμεσα να αποτελέσει πεδίο συζήτησης και επαναδιαπραγμάτευσης», συμπληρώνει.
Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου σημειώνει ότι το ζητούμενο είναι -από εδώ και στο εξής- η χώρα να έχει τη δυνατότητα να καταρτίζει προϋπολογισμούς, που να οδηγούν σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, ώστε να υπερκαλύπτουν και τις όποιες επιβραδυντικές - αντίρροπες δυνάμεις θα προκαλούνται από τα ήδη ψηφισμένα μέτρα για τα επόμενα χρόνια.