Οι μεταρρυθμίσεις και η λιτότητα δεν είναι το ίδιο πράγμα, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «η λιτότητα έχει παρατραβήξει στην Ελλάδα και η επόμενη μεγάλη πρόκληση για τη χώρα είναι να αποκαταστήσει μια ανταγωνιστική οικονομία και μια λειτουργική δημόσια διοίκηση».
«Αυτός είναι ο στόχος μου. Να αναλάβω την πλήρη ιδιοκτησία μιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας που θα εφαρμοστεί με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα», πρόσθεσε, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ότι η Ελλάδα «ήταν το πρώτο θύμα του λαϊκίστικου κύματος που χτύπησε την Ευρώπη» και τόνισε πως «το πείραμα ΣΥΡΙΖΑ έχει κοστίσει στη χώρα περίπου 100 δισ. ευρώ».
Όπως ανέφερε, «στο τέλος του 2014, έπειτα από μια βαθιά ύφεση έξι ετών, η Ελλάδα ήταν έτοιμη να αλλάξει σελίδα». «Δυστυχώς, αυτή η θετική προοπτική ανατράπηκε από την άνοδο στην εξουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Αντί για ανάπτυξη το 2015, βιώσαμε ύφεση 0,7%. Και αντί για έξοδο από το πρόγραμμα, καταλήξαμε να υπογράφουμε ένα νέο τριετές πρόγραμμα», συνέχισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Καταλόγισε, δε, στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «προχώρησε σε μια συνειδητή επιλογή να υπερφορολογήσει τη μεσαία τάξη της Ελλάδας και να προσθέσει ένα αχρείαστο βάρος στην πραγματική οικονομία προκειμένου να αφήσει άθικτο τον Δημόσιο τομέα». «Αυτή ήταν μια καταστροφική επιλογή, που δέχθηκαν δυστυχώς και οι πιστωτές μας, χωρίς να λάβουν υπ’ όψιν τον αντίκτυπο που θα είχε αυτή στην πραγματική οικονομία, στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην κοινωνική συνοχή», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ο αρχηγός της Ν.Δ. επανέλαβε ότι η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία προϋπόθεση για να μπει ένα οριστικό τέλος στον κύκλο της λιτότητας και να αποκατασταθεί η θέση της Ελλάδας ως ενός αξιόπιστου εταίρου στην Ευρώπη. Σημείωσε ότι «δεν μπορείς να πολεμήσεις το λαϊκισμό με περισσότερο λαϊκισμό».
«Πρέπει να πεις στον κόσμο την αλήθεια» τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να μιλήσεις στους ανθρώπους για τα ζητήματα που τους ενδιαφέρουν και να τους πείσεις ότι θα κάνεις την καθημερινότητά τους καλύτερη. Στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτό περιλαμβάνει συζητήσεις για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, για τη μείωση του φορολογικού βάρους της μεσαίας τάξης, για την βελτίωση της εκπαίδευσης, για την ασφάλεια στις γειτονιές και για την εξασφάλιση σε όσους έχουν ανάγκη ενός προστατευτικού κοινωνικού διχτυού. Το σχέδιό μας αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα».
Αναφερόμενος στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης, είπε πως πρέπει να βρεθεί κοινό έδαφος για τις αναγκαίες αλλαγές. Τόνισε ότι η τραπεζική ένωση απαιτείται να ολοκληρωθεί, ενισχυμένη με ένα κοινό σχέδιο ευρωπαϊκής ασφάλειας καταθέσεων, και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας πρέπει να εξελιχθεί σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο. «Στο μέλλον, πρέπει να στηριζόμαστε αποκλειστικά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να λύνουμε τα δικά μας προβλήματα», εξήγησε.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε πως τα σύνορα της Ελλάδας είναι και τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντίστροφα, καθώς και ότι «η ασφάλεια των συνόρων πρέπει να είναι ευθύνη της Ευρώπης». «Η Ευρώπη χρειάζεται κοινή πολιτική ασύλου. Χρειάζεται πιο αποδοτικές πολιτικές επαναπατρισμού. Επίσης, χρειάζεται να επιδείξει περισσότερη αλληλεγγύη σε περιπτώσεις μετεγκατάστασης», συμπλήρωσε και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να δεχθεί «πως τα νησιά μας μετατρέπονται σε μόνιμους καταυλισμούς προσφύγων με τους αριθμούς των μεταναστών και των προσφύγων να ξεπερνούν κατά πολύ τη χωρητικότητά τους».