Πηγές Ν.Δ.: Παίρνουν από τους Έλληνες 10 ευρώ για να τους γυρίσουν πίσω το 1

Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 16:49
UPD:16:50
Eurokinissi/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Με ένα μακροσκελές non paper σπεύδει η Ν.Δ. να αποδομήσει τη διανομή του «κοινωνικού μερίσματος» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πηγές από την Πειραιώς αναφέρουν ότι ο κ. Τσίπρας «έκανε σοβαρή προσπάθεια να εμφανίσει πλασματικά μεγάλο το προσφερόμενο ποσό που “θα μοιράσει" (1,4 δισ. ευρώ)». «Ωστόσο», συμπληρώνουν, «το “κοινωνικό μέρισμα” είναι στην ουσία μόνο το μισό. Κοινωνικό μέρισμα είναι μόνο το πρώτο μέτρο από όσα εξήγγειλε, δηλαδή τα 720 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά που έχουν μέχρι 18.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα και ακίνητη περιουσία μέχρι 180.000 ευρώ».  

«Αυτό», συνεχίζουν, «σημαίνει 212 ευρώ για καθέναν από τα 3,4 εκατομμύρια δικαιούχους», ενώ, για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, τονίζουν ότι την περίοδο 2015 - 2017 «η κυβέρνηση έχει πάρει από τις τσέπες των πολιτών 7,5 δισ. ευρώ με τα μέτρα λιτότητας που έχει ήδη εφαρμόσει».

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «κατ’αναλογία, ο κ. Τσίπρας παίρνει 10 ευρώ από το πορτοφόλι των Ελλήνων, για να τους γυρίσει πίσω ένα κέρμα 1 ευρώ τον Δεκέμβριο. Το οποίο τελικά θα το ξαναπάρει πίσω από τον Ιανουάριο. Γιατί, στα 7,5 δισ. ευρώ των μέτρων θα προστεθούν και νέα 1,9 δισ. ευρώ με τον Προϋπολογισμό του 2018. Και μετά το 2018 έρχονται πρόσθετα μέτρα, πάνω στα μέτρα, 5,1 δισ. ευρώ μείωσης συντάξεων και αφορολογήτου ορίου, ανεβάζοντας τον συνολικό λογαριασμό στα 14,5 δισ. ευρώ».

Οι κύκλοι της Ν.Δ. εστιάζουν και στο πώς η κυβέρνηση πέτυχε την υπέρβαση του δημοσιονομικού στόχου, εξαιτίας της οποία διανέμεται το κοινωνικό μέρισμα». Όπως σημειώνουν, δεν πρόκειται για αποτέλεσμα της υπεραπόδοσης της οικονομίας, αλλά η υπέρβαση προήλθε από τις τσέπες των Ελλήνων και συγκεκριμένα από: 

  • την υπερφορολόγηση, καθώς 2,6 δισ. ευρώ φορολογικά μέτρα προστέθηκαν φέτος στα περσινά,
  • τη μη-χορήγηση συντάξεων, καθώς εκκρεμεί η απόδοση περίπου 300 χιλιάδων κύριων και επικουρικών συντάξεων, ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ,
  • την εσωτερική στάση πληρωμών, καθώς η κυβέρνηση παρέλαβε 3,8 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές (Δεκέμβριος 2014), πήρε μέχρι σήμερα νέα δανεικά 5,1 δις ευρώ από τις δόσεις του 3ου Μνημονίου για να τις εξοφλήσει, αλλά εξακολουθεί να χρωστάει 4,5 δισ. ευρώ (Σεπτέμβριος 2017)! Απόδειξη ότι δημιούργησε νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες ύψους 5,8 δισ. ευρώ.

Για το δεύτερο μέτρο που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός (315 εκατ. ευρώ από τις κρατήσεις υγείας υπέρ ΕΟΠΥΥ), η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι «είναι κάτι που ανήκει στους συνταξιούχους, καθώς κρίθηκαν από τα Ανώτατα Δικαστήρια αντισυνταγματικές οι κρατήσεις επί των μεικτών - προμνημονιακών - περικοπών στις συντάξεις».

«Τους τα οφείλει το κράτος, δεν τους κάνει χάρη ο κ. Τσίπρας. Πρόκειται ουσιαστικά για επιστροφή ληξιπρόθεσμων οφειλών, όχι για κοινωνικό μέρισμα», αναφέρει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Είναι παραπλανητικός ο ισχυρισμός ότι "γυρίζει πίσω" 315 εκατ. ευρώ - για χρονικό διάστημα περίπου 4 ετών - από κρατήσεις υπέρ ΕΟΠΥΥ που "έβαλαν άλλες κυβερνήσεις", ενώ δεν λέει τίποτα για τις κρατήσεις στις συντάξεις υπέρ ΕΟΠΥΥ που επέβαλλε αυτός, ύψους 710,5 εκατ. ευρώ το χρόνο (βλέπε Πίνακα 3.37), κάθε χρόνο από το 2015! Έχει, δηλαδή, εισπράξει 1,7 δις ευρώ μέχρι σήμερα και επιστρέφει 315 εκατ. ευρώ επειδή αναγκάστηκε να το πράξει από τις δικαστικές αποφάσεις. Και το παρουσιάζει ως "κοινωνικό μέρισμα"». 

Τέλος, αναφορικά με το τρίτο μέτρο, οι πηγές της Ν.Δ. σχολιάζουν ότι «η επιδότηση της ΔΕΗ με 360 εκατ. ευρώ είναι, όπως λέει και η λέξη, μια επιδότηση προς μια εισηγμένη στο Χρηματιστήριο επιχείρηση. Ενδεχομένως δε και κρατική ενίσχυση, όπως άλλωστε περιγράφεται και στο διάγγελμα, που θα χρειαστεί θετική έγκριση της Κομισιόν, της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της ΚΕΜΚΕ. Δεν είναι κοινωνικό μέρισμα πάντως. Και στην ουσία έρχεται να εξωραΐσει την οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ, η οποία είναι, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, μια ωρολογιακή βόμβα».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή