Μηχανικούς εξωσκελετούς που θα μετατρέπουν σε «βιονικούς» τους εργάτες στα εργοστάσιά της δοκιμάζει η Ford, με σκοπό τη μείωση των σωματικών βλαβών που οφείλονται σε επαναλαμβανόμενες εργασίες σε βάθος χρόνου.
Όπως αναφέρει το Reuters, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε την Πέμπτη πως εργάτες σε δύο εργοστάσιά της στις ΗΠΑ δοκιμάζουν εξωσκελετούς για το άνω μέρος του σώματος που ανέπτυξε η Ekso Bionics Holdings και προορίζονται να μειώσουν τους τραυματισμούς και να αυξήσουν την παραγωγικότητα.
Για τα τέσσερα Ekso Vests πλήρωσε το συνδικάτο των United Auto Workers, που εκπροσωπεί τους ωρομίσθιους εργάτες της Ford. Η αυτοκινητοβιομηχανία σχεδιάζει δοκιμές του εξωσκελετού και σε εγκαταστάσεις της σε άλλες περιοχές, περιλαμβανομένης της Ευρώπης και της Νότιας Αμερικής. Το κόστος των εξωσκελετών, που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ της Ford και της Ekso, δεν αποκαλύφθηκε.
Δύό εργάτες στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Γουέινο και δύο στο εργοστάσιο στο Φλατ Ροκ δοκιμάζουν τους εξωσκελετούς από τον Μάιο. Πρόκειται για ένα ελαφρύ «γιλέκο» που τους υποστηρίζει όταν κάνουν εργασίες στις οποίες χρειάζεται να σηκώνουν αντικείμενα ψηλά, παρέχοντας βοήθεια ανύψωσης της τάξης των 6,8 κιλών ανά χέρι, μειώνοντας έτσι την καταπόνηση των ώμων του εργάτη. Από μόνος του, ένας εξωσκελετός έχει την αίσθηση ενός άδειου σακιδίου στον εργάτη που τον φοράει, ωστόσο τον βοηθά σημαντικά όταν χρειάζεται να σηκώσει βαριά πράγματα.
Στην αρχή η Ekso ανέπτυσσε εξωσκελετούς για τις ένοπλες δυνάμεις και τον ιατρικό τομέα, ωστόσο επεκτάθηκε στη βιομηχανία και τον οικοδομικό τομέα το 2013.
Όσον αφορά στις εντυπώσεις των χρηστών του, ο 51χρονος Πολ «Γούντι» Κόλινς, που δουλεύει στη Ford εδώ και 23 χρόνια και δουλειά του είναι να βάζει εξαρτήματα στο κάτω μέρος των Ford Focus και των C-Max, σηκώνοντας ψηλά τα χέρια του, λέει πως πλέον δεν χρειάζεται να βάζει πάγο και θερμότητα στον λαιμό του τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, ενώ πλέον έχει ενέργεια να κάνει πράγματα και μετά τη δουλειά. Κανονικά ήταν να φορά τον εξωσκελετό μόνο μέχρι τον Αύγουστο, αλλά ζήτησε να τον κρατήσει.
Σύμφωνα με τον Ρας Άνγκολντ, chief technology officer της Ekso, σκοπός είναι να συνηθίσουν οι εργάτες την τεχνολογία πριν γίνει το επόμενο βήμα σε πιο εξελιγμένους και ισχυρούς εξωσκελετούς.