Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την κοινοτική οδηγία για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ.
Σχολιάζοντας τις καταγγελίες του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη για χρηματισμό γιατρών, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γιώργος Πατούλης έκανε λόγο για «βομβαρδισμούς που ακούγονται» και διερωτήθηκε: «Ένας ιατρός βουλευτής υπουργός Υγείας, πόσα χρήματα παίρνει και πόσα ένας ιατρός του ΕΣΥ; Αυτά πρέπει να τεθούν υπ’ όψιν εκείνων που κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια για τους νοσοκομειακούς ιατρούς. Να κατατεθούν τα στοιχεία από τον αρμόδιο υπουργό περί χρηματισμού του 80% των νοσοκομειακών ιατρών. Αν δεν τα έχει, να ζητήσει συγγνώμη».
«Ξέρουμε ότι είναι ζόρικα τα πράγματα. Μέχρι το 2010 είχατε και εσείς συμμετοχή στο απερίγραπτο γλέντι το οποίο στήθηκε με τις υπερκοστολογήσεις φαρμάκων», απάντησε ο κ. Πολάκης, που συμπεριέλαβε στη κριτική του και τους εκπροσώπους των φαρμακοβιομηχάνων.
«Μέχρι 9 δισ. ευρώ έφθασε η δαπάνη, και μετά έπεσε τσεκούρι. Είχατε εκείνη τη περίοδο ευθύνη. Κανείς δεν μίλαγε για θεραπευτικά πρωτόκολλα», συνέχισε ο κ. Πολάκης και πρόσθεσε: «Το μεγαλύτερο έγκλημα που έκαναν οι προηγούμενοι και συμμετείχατε και εσείς, ήταν ότι δεν υπήρχε διαπραγμάτευση ασφαλιστικής τιμής. Εδώ είναι ένα τοπίο ορισμού της αναρχίας. Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που έχουμε υποχρεώσεις θα μοιραστούμε τα βάρη. Αν υπάρχει βελτιωτική πρόταση να τη δούμε. Αλλά αυτοί που είναι πιο ψηλά, πρέπει να σηκώσουν ένα βάρος γιατί τα προηγούμενα χρόνια είχαν πολλά».
«Είναι στα αυτιά μου οι φωνές του κ. Πολάκη στα αμφιθέατρα, που έλεγε αντίθετα από αυτά που στηρίζει σήμερα», σχολίασε ο κ. Πατούλης. «Αντιλαμβάνομαι ότι πήγε στην αντίπερα όχθη του βουλευτή. Ζητά να βάλουμε πλάτη, αλλά δεν είδα να μειώνει το μισθό του», συνέχισε ο κ. Πατούλης προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ήρθατε για να προκαλέσετε και να κάνετε πολιτικό σόου για τη ΝΔ» σχολίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Μανιός.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για «κακό στημένο σόου» που δεν αρμόζει όπως είπε, «ούτε στο επίπεδο της συζήτησης, ούτε στη σοβαρότητα του θέματος».
Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτη Ρέντζου, έκανε λόγο για «νομοσχέδιο-έκτρωμα», κατηγορώντας την ηγεσία του υπουργείου Υγείας για «λεκτικό βερμπαλισμό» και ότι «κάνει το μαύρο άσπρο».
Πηγή: ΑΜΠΕ