Ανθρωπιστική κρίση σε καταυλισμό μεταναστών στην Παπούα Νέα Γουινέα

Τρίτη, 07 Νοεμβρίου 2017 12:32
UPD:12:37
REUTERS/SOCIAL MEDIA

Αιτούντες άσυλο διαμαρτύρονται στο νησί Μάνους.

A- A A+

Η Δικαιοσύνη της Παπούα Νέας Γουινέας αρνήθηκε να αποκατασταθεί η υδροδότηση, η ηλεκτροδότηση και η διανομή τροφίμων σε κέντρο κράτησης μεταναστών, το οποίο έχει δημιουργήσει η Αυστραλία στο νησί και το οποίο έχει κλείσει.

Το κέντρο στο νησί Μάνους, το οποίο δημιούργησε η Αυστραλία για να κρατά τους μετανάστες που φτάνουν μέσω θαλάσσης στη χώρα μέχρι να εξετάσει το αίτημά τους για παροχή ασύλου, έκλεισε επισήμως στις 31 Οκτωβρίου, αφού το Συνταγματικό Δικαστήριο της Παπούα Νεάς Γουινέας έκρινε ότι η λειτουργία του είναι αντισυνταγματική.

Ωστόσο, περίπου 600 μετανάστες έχουν κλειστεί σε αυτό και αρνούνται να το εγκαταλείψουν, παρότι δεν έχουν πλέον τρεχούμενο νερό, τρόφιμα ή ηλεκτρικό ρεύμα.

Οι μετανάστες είναι προγραμματισμένο να μεταφερθούν σε τρία άλλα κέντρα, όμως εκείνοι δηλώνουν ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους, καθώς κάποιοι κάτοικοι είναι εχθρικοί στη μετεγκατάστασή τους.

Ένας από τους μετανάστες, ο Ιρανός πρόσφυγας Μπεχρούζ Μπουσανί, προσέφυγε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Παπούας Νέας Γουινέας, ζητώντας την αποκατάσταση της υδροδότησης, της ηλεκτροδότησης και της διανομής τροφής. Όμως το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή του.

Σύμφωνα με τον πρόεδρό του δικαστηρίου Σαλάμο Ίνζα, «δεν υπάρχει κανένας λόγος που να δικαιολογεί την απροθυμία των μεταναστών να μεταβούν οικειοθελώς» στα τρία κέντρα.

REUTERS/SOCIAL MEDIA

Αν και παραδέχθηκε ότι κάποια από τα συνταγματικά τους δικαιώματα παραβιάστηκαν με τη διακοπή των υπηρεσιών αυτών, ο δικαστής πρόσθεσε ότι οι μετανάστες συνέβαλαν στην κατάσταση, με την άρνησή τους να αποχωρήσουν από το κέντρο.

Η Διεθνής Αμνηστία επεσήμανε σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση του δικαστηρίου «θέτει σε κίνδυνο ζωές».

«Η απόφαση αυτή είναι μια αποτρόπαια επίθεση ενάντια στο δικαίωμα στη ζωή», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Κέιτ Σούτζε, αρμόδια της Διεθνούς Αμνηστίας για τον Ειρηνικό. «Αν οι αρχές δεν ενεργήσουν αμέσως, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η κατάσταση θα επιδεινωθεί με καταστροφικό τρόπο», τόνισε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή