Διάστημα: όχι πια το απώτατο σύνορο, αλλά Πολιτεία των ΗΠΑ. Η νέα Εθνική Πολιτική για το Διάστημα που υπέγραψε ο πρόεδρος Μπους αφορά «το δικαίωμα» των ΗΠΑ να ελέγχουν την πρόσβαση στο ηλιακό σύστημα, επισημάνει την αυξανόμενη εξάρτηση από τους δορυφόρους, τις στρατιωτικές απειλές εναντίον τους και τους τρόπους προστασία τους. Ομως, οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει την πρόταση 160 άλλων χωρών για συνομιλίες στον ΟΗΕ με στόχο την απαγόρευση της κούρσας των εξοπλισμών στο Διάστημα, στάση που είναι εξαιρετικά μονομερής, μετά μάλιστα από την εμπειρία του Ιράκ.
Το όραμα για το διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, στρατιωτικού χαρακτήρα μάλλον παρά επιστημονικού, υπονομεύεται από την προτίμηση για επανδρωμένες πτήσεις και το εξωφρενικό κόστος. Η πρώτη αυτή αναθεώρηση της διαστημικής πολιτικής στα τελευταία δέκα χρόνια, προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Η διατύπωση που αποσπά την προσοχή είναι ότι οι ΗΠΑ διατηρούν το δικαίωμα να αρνηθούν την πρόσβαση στο Διάστημα οποιουδήποτε εμφανίζεται εχθρικός προς τα συμφέροντά τους, αν και δεν δίδεται κάποια εξήγηση που να θεμελιώνει αυτό το δικαίωμα. Απορρίπτει επίσης τις συνομιλίες για τον έλεγχο των διαστημικών εξοπλισμών που θα περιορίσουν τις μελλοντικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, οι οποίες φοβούνται πως οι δορυφόροι τους είναι ευάλωτοι σε επιθέσεις. Οι δυνητικοί εχθροί δεν κατονομάζονται, αλλά η Κίνα και η Ρωσία σαφώς και διαθέτουν την δυνατότητα, ενώ το Ιράν διαθέτει δικό του δορυφόρο και σχεδιάζει την εκτόξευση διαστημικού οχήματος. Σαράντα άλλες χώρες καταγράφουν παρουσία στο Διάστημα.
Η άμυνα είναι ο τομέας στον οποίο δίνεται έμφαση από την αμερικανική στρατηγική για το Διάστημα, η οποία αντικατέστησε τον σκοπό της πολιτικής Κλίντον -που ήταν η κατανόηση του Σύμπαντος- με τις σκοπιμότητες της Ασφάλειας. Εγκαταλείποντας τα σχέδια του Κλίντον για μη επανδρωμένες πτήσεις και υιοθετώντας τις επανδρωμένες πτήσεις προς τη Σελήνη και τον Αρη, επέσυρε επικρίσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα ανακαλύψει πολύ λίγα και θα ξοδέψει πάρα πολλά. Οταν οι ΗΠΑ απέρριψαν την πρόταση για την απαγόρευση της κούρσας εξοπλισμών στο Διάστημα, (οι ψήφοι στον ΟΗΕ ήταν 160 υπέρ, μία κατά), προφανώς σκόπευαν να διατηρήσουν τις επιλογές τους ανοιχτές, αν και έχουν διαβεβαιώσει πως δεν θα αναπτύξουν διαστημικά όπλα.
THE TIMES