Γιαννάκου: «Κομβικό σημείο ο νόμος για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ»

Ομιλία στην 1η Σύνοδο προέδρων και αντιπροέδρων ΤΕΙ στη Θεσσαλονίκη
Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2006 14:07
A- A A+

Την ικανοποίησή της για τη μέχρι τώρα συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, με τα προεδρεία, αλλά και την ομοσπονδία του Συλλόγου Επιστημονικού Προσωπικού των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, εξέφρασε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, κατά την ομιλία της στην 1η Σύνοδο προέδρων και αντιπροέδρων ΤΕΙ που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Στην ομιλία της η υπουργός επεσήμανε ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μετά από διαρκή διάλογο με τις διοικήσεις και τους συνδικαλιστικούς φορείς των ΤΕΙ, ψήφισε πέρυσι το Ν. 3404/2005 ο οποίος ρυθμίζει θεσμικά θέματα των Ιδρυμάτων και επιλύει προβλήματα τα οποία είχαν προκύψει από τον προηγούμενο Νόμο του 2001. «Ο νόμος για την ανωτατοποίηση των ΤΕΙ αποτελεί κομβικό σημείο για την περαιτέρω ταχύτερη εξέλιξη της παρεχόμενης Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας μέσα στο πανευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον», υπογράμμισε η κ. Γιαννάκου και πρόσθεσε: «Ο θεσμός των ΤΕΙ καταξιώθηκε εκπαιδευτικά, ακαδημαϊκά και κοινωνικά, ώστε να αποτελέσει για τους νέους μας έναν ισχυρό πόλο έλξης για σπουδές με κύρος και αξιοπιστία».

Αναφερόμενη στις ρυθμίσεις που έγιναν με στόχο την περαιτέρω βελτίωση των υποδομών των ΤΕΙ, υπενθύμισε ότι εγκρίθηκαν πιστώσεις για 800 νέες θέσεις Εκπαιδευτικού Προσωπικού και μέχρι σήμερα έχουν προκηρυχθεί οι 680.

Επιπρόσθετα, όπως είπε, πραγματοποιήθηκαν 140 διορισμοί και εκκρεμούν ακόμα 540 θέσεις σε αντίστοιχα ΤΕΙ της χώρας. Επεσήμανε δε ότι με το Νόμο 3404/05 θεσμοθετήθηκαν και κατανεμήθηκαν σε Ιδρύματα άλλες 600 οργανικές θέσεις Τακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού.

Τέλος, η υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι το 2006 εγκρίθηκαν για πλήρωση 40 θέσεις Ειδικού Τεχνικού Προσωπικού και 11 θέσεις Πολιτικών Μηχανικών για τη στελέχωση των τεχνικών υπηρεσιών των Ιδρυμάτων.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα του καθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ, η κ. Γιαννάκου υπογράμμισε ότι το υπουργείο Παιδείας συγκρότησε ανά τομέα ειδικές Επιστημονικές Επιτροπές, οι οποίες διαμόρφωσαν εισηγήσεις, ενώ το Συμβούλιο της Επικρατείας γνωμοδότησε ήδη θετικά για Προεδρικά Διατάγματα τα οποία καθορίζουν επαγγελματικά δικαιώματα πτυχιούχων τμημάτων ΤΕΙ.

Όσον αφορά τα Αυτόνομα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, η υπουργός ανέφερε ότι με το νέο νόμο θα παρέχεται η δυνατότητα στα ΤΕΙ να δημιουργούν αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα ύστερα από αξιολόγηση.

Αναφερόμενη εξάλλου στην αναθεώρηση του Συντάγματος τόνισε χαρακτηριστικά ότι η κυβερνητική πρόταση αποσαφηνίζει το ρόλο των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων, καλύπτοντας με τον καλύτερο τρόπο και μη επιτρέποντας περαιτέρω αμφισβητήσεις, καθώς ορίζει σαφώς ότι ο χώρος της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα μας αποτελείται από τον Πανεπιστημιακό και τον Τεχνολογικό Τομέα.

«Αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να μην υπάρχουν διαφορές και εξαιρέσεις σε σχέση με τα ισχύοντα σε όλες τις προηγμένες χώρες του κόσμου σε ό,τι αφορά στις παρεχόμενες δυνατότητες Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η θεσμική κατοχύρωση μέσω του Συντάγματος θα ξεκαθαρίσει οριστικά το ζήτημα», κατέληξε η υπουργός.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της, αναφερόμενη στο διάλογο για τις προτεινόμενες αλλαγές στην Ανώτατη Εκπαίδευση, τόνισε ότι αυτός θα συνεχιστεί όσο χρειαστεί με σκοπό τη συνεχή ακαδημαϊκή αναβάθμιση των Ανωτάτων Ιδρυμάτων της χώρας μας.

Σχετικά με τα κονδύλια που διατίθενται για την Παιδεία από το Δ' ΚΠΣ, η κ. Γιαννάκου σημείωσε ότι το ποσό των 3,3 δις ευρώ είναι πολύ υψηλότερο από αυτό που διατέθηκε μέσω του Γ' ΚΠΣ και κάλεσε τις διοικήσεις των ΤΕΙ να προχωρήσουν τάχιστα στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την απορρόφηση των κονδυλίων του Γ' ΚΠΣ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή