Τσεχία: Προς κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον εκατομμυριούχο Μπάμπις;

Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017 17:57
UPD:18:04
REUTERS/DAVID W CERNY
A- A A+

Το πολυσυλλεκτικό κεντρώο - κεντροδεξιό κόμμα ΑΝΟ του εκατομμυριούχου εντολοδόχου πρωθυπουργού Αντρέι Μπάμπις, που ήταν ο νικητής των τσεχικών εκλογών, θα αποπειραθεί να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, αφού τα άλλα κόμματα απέρριψαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν μαζί του σε κυβερνητικό συνασπισμό, δήλωσε ο επιχειρηματίας, αφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν.

Ο κ. Μπάμπις δήλωσε ότι ελπίζει ότι μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων θα έχει σχηματίσει νέα κυβέρνηση και ότι θέλει να αποφύγει μια κατάσταση στην οποία το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2018 δεν θα εγκριθεί στο κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να υπάρξει προσωρινός προϋπολογισμός.

Το ANO κέρδισε αυτόν τον μήνα τις βουλευτικές εκλογές με μεγάλη διαφορά, όμως τα άλλα κόμματα αρνούνται να υποστηρίξουν μια κυβέρνηση η οποία περιλαμβάνει τον δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Μπάμπις, ο οποίος αντιμετωπίζει κατηγορίες για απάτη.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο κ. Μπάμπις έκρυψε το 2008 ότι είναι ιδιοκτήτης ενός αγροκτήματος και ενός κέντρου συνεδρίων ώστε να μπορέσει να είναι υποψήφιος για μια επιδότηση 2 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Τσεχίας αρνείται οποιαδήποτε ενοχή και υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του έχουν πολιτικά κίνητρα.

Αφού συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ζέμαν, ο Α. Μπάμπις δήλωσε ότι «λυπάται πολύ» που τα άλλα κόμματα δεν έδωσαν στο ANO μια ευκαιρία στις συνομιλίες.

Ο κ. Ζέμαν ζήτησε από τον επικεφαλής του ANO να σχηματίσει κυβένηση και στην κοινή συνέντευξη Τύπου είπε επίσης ότι θα του δώσει μια δεύτερη ευκαιρία, αν η πρώτη απόπειρά του δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης στο κάτω σώμα του τσεχικού κοινοβουλίου.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή