Η Κίνα εδραίωσε περαιτέρω τη θέση της ως παγκόσμιος ηγέτης στην ηλιακή ενέργεια, προσθέτοντας 25 γιγαβάτ ισχύος σε νέα έργα μόνο τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Εκτιμάται ότι η Κίνα θα εγκαταστήσει πάνω από 50 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας έως το τέλος του 2017. Ως την 1η Οκτωβρίου είχαν εγκατασταθεί περίπου 42 γιγαβάτ, αν και ο ρυθμός των νέων εγκαταστάσεων αναμένεται να επιβραδυνθεί ως το τέλος του έτους.
Εκτός από τα οικονομικά οφέλη που αποφέρει η ηλιακή έκρηξη της Κίνας, η προστασία του περιβάλλοντος είναι ο άλλος λόγος που η κινεζική κυβέρνηση ακολουθεί αυτή την επιθετική πολιτική. «Οποιαδήποτε βλάβη προκαλούμε στη φύση θα επιστρέψει να μας στοιχειώσει», δήλωσε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ στο Εθνικό Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. «Αυτή είναι μια πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε», πρόσθεσε.
Το 2016, η Κίνα εγκατέστησε 34 γιγαβάτ νέας ηλιακής ενέργειας, την υψηλότερη επίδοση που έχει σημειωθεί ποτέ από μία χώρα μέσα σε ένα έτος. Ενδεικτικά, οι Ηνωμένες Πολιτείες, που είχαν τη δεύτερη θέση στη νέα χωρητικότητα το 2016, πρόσθεσαν μόνο 14,6 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας.
Η κινεζική κυριαρχία στην ηλιακή ενέργεια έχει αποδειχθεί πολύτιμη στην αγορά εξαγωγών, καθώς πολλά από τα κομμάτια και τον εξοπλισμό για τα ηλιακά συστήματα σε όλο τον κόσμο παράγονται στην πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου. Η ενεργειακή μετάβαση της Κίνας, τόσο από περιβαλλοντική αναγκαιότητα όσο και από οικονομική στρατηγική, οδήγησε την ασιατική χώρα σε ηγετική θέση σε παγκόσμιο επίπεδο. Η θέση αυτή ενισχύεται αυτή την εποχή που οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχωρούν στον κλιματικό και ενεργειακό τομέα λόγω κυβέρνησης Τραμπ.
«Η Κίνα κατέκτησε θέση οδηγού στη διεθνή συνεργασία για να ανταποκριθεί στην κλιματική αλλαγή, και έχει γίνει ένας σημαντικός παράγοντας στην παγκόσμια προσπάθεια για οικολογικό πολιτισμό», δήλωσε ο πρόεδρος Σι Τσινπίνγκ.