Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ) ενέκρινε δάνειο ύψους μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων για αγωγό που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο της Κασπίας Θάλασσας στη νότια Ιταλία, μέσω βορείου Ελλάδος.
Ο νότιος διάδρομος φυσικού αερίου είναι το μεγαλύτερο έργο ορυκτών καυσίμων στην Ευρώπη, το οποίο εκτιμάται ότι κοστίζει 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Την Τετάρτη, η ΕΤΑΑ έγινε η τρίτη τράπεζα ανάπτυξης που χορηγεί δημόσιο χρήμα στο έργο.
«Το έργο θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, θα προωθήσει τη διασύνδεση και τις ανοικτές αγορές φυσικού αερίου», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας. «Θα συμβάλει επίσης στη δημιουργία ενός καλύτερου συνδυασμού ενεργειακού εφοδιασμού για τους καταναλωτές στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη καθώς και στην επίτευξη σημαντικών μειώσεων διοξειδίου του άνθρακα μέσω της αντικατάστασης παρωχημένων σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα».
Το δάνειο ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων θα δοθεί στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία SOCAR. Η κυβέρνηση Αλίγιεφ έχει επικριθεί έντονα για την καταπίεση των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών της χώρας και ειδικά των δημοσιογράφων.
Πρόσφατα, η εφημερίδα Guardian αποκάλυψε την ύπαρξη ενός τεράστιου κονδυλίου του Αζερμπαϊτζάν το οποίο χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση λόμπι και την αγορά επιρροής σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα, ένας από τους διευθυντές της ΕΤΑΑ, ο Καλίν Μίτρεφ, έλαβε περίπου 500.000 δολάρια από το κονδύλι. Η τράπεζα δήλωσε ότι ο Μίτρεφ δεν συμμετείχε στην απόφαση για το δάνειο.
«Χορηγώντας χρήματα στο Αζερμπαϊτζάν, η ΕΤΑΑ παραβίασε τις αρχές πολυκομματικής δημοκρατίας, κράτους δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που η ίδια διακηρύσσει», δήλωσε η Άννα Ρόγκενμπακ, αξιωματούχος πολιτικής της ΜΚΟ Bankwatch Network.
Ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα στη νότια Ιταλία, μέσω της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας και της Αλβανίας. Τουλάχιστον 11 διαφορετικές εταιρείες συμμετέχουν στο έργο, όπως η BP, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν SOCAR, η Turkish Petroleum, η Petronas, η Lukoil, και η Total. Ωστόσο, ακόμα και αν ολοκληρωθεί το έργο δεν θα επηρεάσει σημαντικά την εξάρτηση της Ευρώπης στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και η Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης εξετάζουν επίσης δημόσια δάνεια ανάπτυξης που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια δολάρια το καθένα. Η Παγκόσμια Τράπεζα και η Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών της Ασίας έχουν ήδη χορηγήσει δάνεια 800 και 600 εκατομμυρίων δολαρίων, αντίστοιχα.