Στη μνήμη του αείμνηστου σκηνοθέτη Σπύρου Ευαγγελάτου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιανουάριο, παρουσιάζεται εκ νέου η τελευταία του παράσταση, «Αμύντας», στο Ηρώδειο (Διονυσίου Αρεοπαγίτου - Ακρόπολη), σήμερα, Δευτέρα 9 Οκτωβρίου, στις 9 το βράδυ.
Πρόκειται για την παράσταση που ματαιώθηκε - λόγω βροχής - στις 26 Σεπτεμβρίου. Οι κάτοχοι των ήδη αγορασμένων εισιτηρίων μπορούν να εισέλθουν, κανονικά, με τα εισιτήριά τους, και να την παρακολουθήσουν.
Η παράσταση - που έκανε, πέρυσι, πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών, σε συμπαραγωγή με την εταιρεία «Λυκόφως», και έλαβε θερμή υποδοχή από το κοινό -, αναβιώνει από την Κατερίνα Ευαγγελάτου, για αυτήν τη μοναδική βραδιά.
Με τον «Αμύντα» του Γεωργίου Μόρμορη, την τελευταία του σκηνοθεσία, ο Σπύρος Ευαγγελάτος επιβεβαίωσε και επισφράγισε την ανεκτίμητη προσφορά του στην παρουσίαση άγνωστων ελληνικών κειμένων με σύγχρονη σκηνοθετική ματιά. Οδήγησε μια πλειάδα πρωταγωνιστών σε εξαίρετες ερμηνείες και δημιούργησε μια παράσταση εντυπωσιακών ρυθμών, καταιγιστικής αφήγησης, και ευφάνταστων μεταμορφώσεων, μια απολαυστική κωμωδία που υμνεί τον έρωτα.
Κάτι από τη γεύση του ονείρου Στο πρόγραμμα της παράστασης, ο σκηνοθέτης, ακαδημαϊκός και πανεπιστημιακός σημείωνε: «Το 1745, τυπώνεται ανωνύμως στη Βενετία μια ελεύθερη μετάφραση - στην τότε ομιλούμενη ελληνική - της θρυλικής κωμωδίας του Τορκουάτο Τάσο, “Aminta”. Πριν από χρόνια, είχα την τύχη να ανακαλύψω πως, κάτω από την ανωνυμία, κρυβόταν ο Επτανήσιος από τα Κύθηρα ιατροφιλόσοφος και ποιητής Γεώργιος Μόρμορης (1720 - 1790).
Ο “Αμύντας” ανήκει στην ονομαζόμενη “ποιμενική κωμωδία” (commedia pastorale) και εκτυλίσσεται σε δάση, όπου κυκλοφορούν ερωτευμένοι βοσκοί, πρόβατα, παρθένες αμαζόνες, αλλά και άγρια, ανύπαρκτα στην Ευρώπη, θηρία, καθώς και μυθικά πρόσωπα, όπως σάτυροι, δράκοι και θεοί του έρωτα. Η μόδα αυτών των έργων επηρέασε την πανευρωπαϊκή δραματουργία, ακόμη και τον Σαίξπηρ (“Όνειρο καλοκαιριάτικης νύχτας”, “Όπως σας αρέσει”, “Τρικυμία” κ.ά.). Το ελληνικό κείμενο ακτινοβολεί μια αίσθηση εφηβικής δροσιάς, με γοητευτικό χιούμορ και συναρπαστική γλώσσα, ανάμειξη κοινής με ιδίωμα των Κυθήρων, ενώ δεν λείπουν λόγια ή ψευδολόγια στοιχεία. Η όλη σύνθεση της παράστασης επιδιώκει να “φέρει” κάτι από τη γεύση του ονείρου, που άλλοτε θα ρέπει προς έναν ευμενή εφιάλτη και άλλοτε θα εκτινάσσεται προς μια ποιητική φάρσα».
Με σημαντικές σπουδές και βραβεία Ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος γεννήθηκε στην Αθήνα και καταγόταν από γνωστή καλλιτεχνική οικογένεια. Ήταν πτυχιούχος της Δραματικής Σχολής Εθνικού Θεάτρου και της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, της οποίας ήταν και αριστούχος Διδάκτωρ. Σπούδασε θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Για πρώτη φορά, σκηνοθέτησε επαγγελματικά σε ηλικία 21 ετών.
Από τότε, έκανε πάνω από 200 σκηνοθεσίες στα ελληνικά κρατικά θέατρα, στα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου και στο εξωτερικό (Βιέννη, Ζυρίχη, Ζάλτσμπουργκ, Κάσσελ, Λουκέρνη, Πρίνστον ΗΠΑ, Μαδρίτη, κ.α.). Το 1975, ίδρυσε το Αμφι - Θέατρο, που λειτούργησε αδιάλειπτα μέχρι το 2011, παρουσιάζοντας παραγωγές του (από αρχαίους τραγικούς μέχρι σύγχρονους συγγραφείς) σε Αθήνα, Επίδαυρο και πολλές ελληνικές περιοχές, καθώς και σε τριάντα διεθνή Φεστιβάλ των πέντε ηπείρων. Σκηνοθέτησε έργα από όλο το φάσμα της παγκόσμιας δραματουργίας, καθώς και πολλές όπερες. Επίσης, μετέφρασε θεατρικά κείμενα κλασικών και νεοτέρων. Έγραψε πολλά επιστημονικά μελετήματα, κυρίως σε θέματα του κρητικού και του επτανησιακού θεάτρου.
Διετέλεσε γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και πρόεδρός της. Το 1989, εκλέχθηκε Καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1991, εκλέχθηκε Καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου διετέλεσε συχνά πρόεδρος. Του απονεμήθηκαν πολλά βραβεία. Το 2005, εκλέχθηκε τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Το 2011, εκλέχθηκε αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών για το έτος 2012 και πρόεδρός της για το 2013. Ο “Αμύντας” του Γεωργίου Μόρμορη ήταν η τελευταία παράσταση που σκηνοθέτησε (Ηρώδειο, Ιούλιος 2016).
Ταυτότητα παράστασης Δραματουργική προσαρμογή - σκηνοθεσία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, αναβίωση σκηνοθεσίας: Κατερίνα Ευαγγελάτου, σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Πάτσας, μουσική σύνθεση: Γιάννης Αναστασόπουλος, κινησιολογική επιμέλεια: Αντιγόνη Γύρα, φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου, συνεργάτις σκηνογράφος: Τότα Πρίτσα, μακιγιάζ: Κυριακή Μελίδου, βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, φωτογραφίες: Εύη Φυλακτού - Γεωργία Σιέττου, διεύθυνση παραγωγής: Όλγα Μαυροειδή, συμπαραγωγή: Ελληνικό Φεστιβάλ με τη «Λυκόφως» - Γιώργος Λυκιαρδόπουλος. Ερμηνεύουν: Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Φαίη Ξυλά, Βίκυ Βολιώτη, Θανάσης Κουρλαμπάς, Θανάσης Δήμου, Χριστιάννα Μαντζουράνη, Θωμάς Γκαγκάς, Γεράσιμος Σκαφίδας και ο μπασοβαρύτονος Μάριος Σαραντίδης. Συμμετέχουν οι μουσικοί: βιολί: Άκης Στρατουδάκης, φλάουτο: Στέφανος Χατζηαναγνώστου, πιάνο: Έλενα Παπανικολάου.
Πληροφορίες Ωδείο Ηρώδου Αττικού: Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Ακρόπολη - Αθήνα, τηλ.: 210 3241807. Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίων: VIP: 40 ευρώ, Α΄ ζώνη: 25 ευρώ, Β΄ ζώνη: 20 ευρώ - μειωμένο: 14 ευρώ, άνω διάζωμα: 10 ευρώ - μειωμένο: 5 ευρώ, ΑΜΕΑ: 5 ευρώ. Πώληση εισιτηρίων: ταμεία θεάτρου (εξυπηρετούν μόνο την παράσταση της ημέρας και ανοίγουν δύο ώρες πριν την έναρξή της), κεντρικά εκδοτήρια Φεστιβάλ Αθηνών: Πανεπιστημίου 39 - εντός στοάς Πεσμαζόγλου, καταστήματα Reload και βιβλιοπωλεία Ευριπίδης, τηλεφωνικά: 210 3272000 (καθημερινά και Κυριακές: 9:00 - 21:00), ομαδικές αγορές: 210 3222720 (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00), κρατήσεις για ΑΜΕΑ: 211 7800056 (Δευτέρα - Παρασκευή 9:00-17:00), ηλεκτρονικά: greekfestival.gr και viva.gr.
[email protected]