Να έρθει σε ευθυγράμμιση με την πραγματικότητα κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, προσθέτοντας ότι «η πραγματικότητα λέει το απλό, ότι η ψευδομήνυση του Γιαννουσάκη πήγε στο αρχείο». Χαρακτήρισε την πρόταση της Ν.Δ. για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον Υπ. Άμυνας «όπερα κωμωδία».
«Ήταν φανερό από την αρχή της συνεδρίασης ότι η συζήτηση όχι μόνο θα περιστραφεί σε άλλα θέματα, διότι έχει γίνει συνείδηση σε όλους εκείνους που κατέθεσαν πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής ότι βρίσκονται στο κενό με τη βούλα της Δικαιοσύνης», είπε ο κ. Κοντονής, και προσέθεσε ότι αν κάναμε αυτήν την συζήτηση πριν την έκδοση του πορίσματος του εισαγγελέα Εφετών, του κ. Μπρακουμάτσου, θα μπορούσε κανείς να καταλάβει και υπερβολές και αστοχίες και παραπλανητικά σχόλια.
Το πόρισμα όμως, όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, έχει κομβική σημασία για το αίτημα που υπεβλήθη για Εξεταστική Επιτροπή, διότι βάζει στο αρχείο τη μήνυση του ισοβίτη (ο οποίος κρατείται για εμπόρια μεγάλης ποσότητας) για τα φυσικά πρόσωπα, και μάλιστα για την εισαγγελέα την κ. Τζίβα, αποδεχόμενο ότι δεν υπάρχει φυσικός αυτουργός για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορήθηκαν κάποιοι άνθρωποι από τον συγκεκριμένο κρατούμενο.
«Κι έρχεστε σήμερα και λέτε ότι υπάρχει θέμα που πρέπει να εξετάσει η Βουλή για τους ηθικούς αυτουργούς. Δεν υπάρχουν φυσικοί αυτουργοί, αλλά μας λέτε να εξετάσουμε θέματα ηθικών αυτουργών. Και υπάρχει και κάτι άλλο που είναι εξίσου παράλογο. Λέτε ότι η υπόθεση δεν μπήκε στο αρχείο για τον κ. Καμμένο και για τον λιμενικό υπάλληλο. Τι είναι αυτά τα περίεργα νομικά που ακούμε σε αυτήν την αίθουσα; Επιτέλους ελάτε σε μια ευθυγράμμιση με την πραγματικότητα, και η πραγματικότητα λέει το απλό, ότι η ψευδομήνυση του Γιαννουσάκη πήγε στο αρχείο», τόνισε ο κ. Κοντονής, απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση.
Σχετικώς με την αναφορά στο Σύνταγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως όταν ο σημερινός πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν στα κυβερνητικά έδρανα δεν εστερνιζόταν αυτές τις ερμηνείες για την σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών.
Ο κ. Κοντονής, αναφέρθηκε και στα ερωτήματα που τίθενται στην πρόταση της ΝΔ, λέγοντας πως:
- εκείνο που αφορά στη διερεύνηση του τι πραγματικά ειπώθηκε ανάμεσα στον Πάνο Καμμένο και τον Γιαννουσάκη, είναι παντελώς αναπόδεικτο
- για το αν υπήρχαν άλλες συζητήσεις και επαφές πέραν των 12 τηλεφωνικών συνδιαλέξεων, δεν έχει ισχυριστεί κανείς ότι έγινε τίποτα διαφορετικό.
«Τα ερωτήματα αυτά είναι αναπάντητα από τη μία, και από την άλλη πεδίο συκοφάντησης. Και μας κάνει εντύπωση ότι εμμένετε σε αυτές τις αιτιάσεις ενώ η Δικαιοσύνη μίλησε», υπογράμμισε ο κ. Κοντονής καλώντας τη Ν.Δ.: «Μην χτίζετε λοιπόν παλάτια στην άμμο διότι η Δικαιοσύνη απεφάνθη οριστικά και αμετάκλητα επί του θέματος αυτού».
Εξάλλου, ο κ. Κοντονής, είπε πως αν ο κ. Καμμένος είχε προτρέψει τον κρατούμενο όχι να πράξει τα νόμιμα, όχι να δώσει στοιχεία και να λάμψει η αλήθεια, τότε θα υπήρχε λόγος να κατηγορηθεί, συνέβη όμως το αντίθετο: προέτρεψε τον κατηγορούμενο να δώσει στοιχεία, να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να δούμε επιτέλους, αυτό το κομμάτι το οποίο δεν μπόρεσε να διευκρινίσει η Δικαιοσύνη, να διευκρινιστεί ποιος είναι ο επικεφαλής αυτού του κυκλώματος.
«Λυπάμαι, αν τον κατηγορείτε γι΄ αυτό» ανέφερε ο υπουργός και ρώτησε: «Θα ήθελα όμως να μάθω τί θα κάνατε εσείς; Θα του κλείνατε το τηλέφωνο όταν εκφράζει φόβο για τη ζωή του και ξέρει ότι πέθαναν άλλοι επτά;».
«Μπορείτε να ασκείτε κριτική, ως αξιωματική αντιπολίτευση, δεν μπορείτε να γίνεστε ιμάντες μετάβασης επιχειρηματικών συμφερόντων», είπε ο κ. Κοντονής, οποίος συνέδεσε χρονικά τον έλεγχο της οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία του κ. Μαρινάκη και το «πυρ ομαδόν» που εξαπέλυσε ο ελεγχόμενος από τον επιχειρηματία Τύπο, με την ανακοίνωση της Ν.Δ., μετά από 48 ώρες. «Σύρεστε ή δεν σύρεστε πίσω από επιχειρηματικά συμφέροντα;» έθεσε το ερώτημα προς την πτέρυγα της Ν.Δ., καταλήγοντας ο υπουργός Δικαιοσύνης.
Πηγή: ΑΜΠΕ