Αντιδράσεις για την καταδίκη σε θάνατο του Σαντάμ

Δευτέρα, 06 Νοεμβρίου 2006 19:45
UPD:20:48
A- A A+

Ο βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, εξέφρασε την αντίθεσή του στην επιβολή της ποινής του θανάτου «είτε πρόκειται για τον Σαντάμ Χουσέιν είτε για οποιονδήποτε άλλο», αλλά απέφυγε επιμελώς να πει ευθέως εάν ο πρώην δικτάτορας του Ιράκ θα πρέπει να εκτελεστεί.

Σημειώνεται ότι η φινλανδική προεδρία της Ε.Ε. και το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησαν να μην εφαρμοστεί η ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Η Γερμανία εξέφρασε την ικανοποίηση της για το γεγονός ότι τα εγκλήματα του Σαντάμ «δικάστηκαν», υπενθύμισε όμως την αντίθεση της Ε.Ε. στην ποινή του θανάτου. Η Γαλλία εξέφρασε επίσης την αντίθεση της στην θανατική ποινή.

Η Ελβετία θεωρεί πως η θανατική ποινή «δεν δικαιολογείται, ακόμη και για τα μεγαλύτερα εγκλήματα», ενώ το Βατικανό εξέφρασε τη λύπη του για την θανατική καταδίκη, μια ετυμηγορία που σημαίνει ότι το Ιράκ «βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του "οφθαλμός αντί οφθαλμού"».

Η Ρωσία υπαινίχθηκε ότι υπήρξε επέμβαση των ΗΠΑ στην απόφαση του δικαστηρίου. «Η δίκη ενός πολίτη μιας χώρας, όποια και αν είναι η θέση που κατείχε, αποτελεί εσωτερική υπόθεση της χώρας και πρέπει να εξελίσσεται και να ολοκληρώνεται χωρίς ξένες υποδείξεις», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ιαπωνία, στενή σύμμαχος των ΗΠΑ, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την ποινή του θανάτου που επιβλήθηκε στον Σαντάμ Χουσέιν και χαρακτήρισε «δίκαιη» την απόφαση του δικαστηρίου.

Η Τουρκία τόνισε ότι η απόφαση «πρέπει να χαροποιήσει τον ιρακινό λαό, ο οποίος γνώρισε πολλά δεινά».

Το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα Χαμάς εξέφρασε την υποστήριξη του στον καταδικασθέντα.

Η ιορδανική κυβέρνηση κράτησε αποστάσεις, δηλώνοντας ότι «είναι ένα εσωτερικό ιρακινό ζήτημα».

Ο πολωνός πρόεδρος, Λεχ Καζίνσκι εκτίμησε ότι η θανατική ποινή ήταν «η μόνη δυνατή ετυμηγορία, από τη στιγμή που η ποινή του θανάτου ισχύει στις αραβικές χώρες».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή