Αλ. Τσίπρας: Δημοσιονομικός χώρος για να διορθώσουμε τις αδικίες

Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου 2017 16:02
UPD:18:52
REUTERS/ALEXANDROS AVRAMIDIS

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλά κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

A- A A+

Στην υλοποίηση των «απαιτούμενων διορθώσεων», μέσω της υπεραπόδοσης των δημοσιονομικών στόχων, εστίασε ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, στο πλαίσιο της 82ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

«Αισιοδοξούμε ότι δημιουργούμε ένα δημοσιονομικό περιθώριο για να μπορέσουμε από το 2019 να προχωρήσουμε σε διορθώσεις που θα ελαφρύνουν όσους επιβαρύνθηκαν περισσότερο» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας τον στόχο για την επόμενη ημέρα, κατέστησε αναγκαία την οικοδόμηση μίας σταθερής προοπτικής για την έξοδο από την επιτροπεία. «Ο μόνος τρόπος είναι με μεταρρυθμίσεις αλλά και με ένα μίγμα προστασίας των αδύναμων» εξήγησε.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι οι απαιτούμενες διορθώσεις θα υλοποιηθούν παράλληλα με τα αντίμετρα, τα οποία έχουν ήδη ψηφιστεί και θα εφαρμοστούν από το 2019 και μετέπειτα.

Το ζήτημα του χρέους δεν μπορεί να περιμένει

Η ΑΥΓΗ ΕΦΗΜΕΡΊΔΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΆΣ

Για το ζήτημα του χρέους, ο κ. Τσίπρας εστίασε στην απόφαση του Ιουνίου του 2015, την οποία χαιρέτισαν οι επενδυτές και οι αγορές. «Είχαμε έναν αλγόριθμο που κλειδώνει τη βιωσιμότητα του χρέους» έσπευσε να προσθέσει, τονίζοντας ότι «το πιο ουσιαστικό είναι ότι δίνεται προοπτική ενόρασης του προβλήματος».

Όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης, σημείωσε με νόημα ότι «παρότι έχουμε εκλογές στη Γερμανία, ορισμένα πράγματα δεν μπορούν να περιμένουν». Στο πλαίσιο αυτό, χαιρέτισε το γεγονός ότι «βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με το ΔΝΤ».

Υπερβολικές οι αντιδράσεις για το άρθρο με τον Ανδρέα Παπανδρέου

Ερωτηθείς για το άρθρο σχετικά με τον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Πρωθυπουργός σχολίασε ότι «δημιουργήθηκαν υπερβολικές αντιδράσεις» και «όποιος το διάβασε, κατάλαβε».

Κατά τον ίδιο, «ενόχλησε μία παράγραφος που μιλούσε για ομοιότητα -όχι δική μου ή του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά της περιόδου. Και εξήγησε: «Αναφερόμουν στον συστημικό φόβο που τότε ο κ. Παπανδρέου είχε ονομάσει ως κατεστημένο της Δεξιάς. Ο συστημικός φόβος απέναντι σε διάφορα προτάγματα».

«Η φιλοδοξία μου είναι να καταφέρω -εγώ ως επικεφαλής μίας κυβέρνησης- να βγάλω τη χώρα από εκεί που άλλοι την έβαλαν» έσπευσε να προσθέσει.

Καλύτερος συντονισμός της κυβέρνησης

Αναφερόμενος στη λειτουργία της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα», ενώ διαβεβαίωσε ότι «αυτή η προσπάθεια που καταβάλουμε σ΄' αυτές τις συνθήκες, αποδίδει». «Η κυβέρνηση προσπαθεί σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και έχει παράξει σημαντικό έργο, δεδομένων των συνθηκών» συνέχισε.

Αποφασισμένοι για την αξιολόγηση

Όσον αφορά τις προεργασίες για τη γ’ αξιολόγηση, δήλωσε «αποφασισμένος» να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς και στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Η πιο ουσιαστική και θετική παρέμβαση του Γάλλου Προέδρου ήταν η επισήμανση ότι πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι στην διαπραγμάτευση να προσέλθουν με καλή πίστη και να μην καθυστερήσουν την αξιολόγηση» συμπλήρωσε.

INTIME NEWS/ΤΟΣΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας. Θα κάνουμε αυτό που μας αναλογεί, θα τρέξουμε γρήγορα. Βεβαίως αναμένουμε ότι όλες οι πλευρές θα έρθουν με κοινό στόχο» συνέχισε, παράλληλα.

«Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει προσπάθεια καθυστερήσεων από το ΔΝΤ» πρόσθεσε και εκτίμησε ότι «η ευρωπαϊκή πλευρά θα έχει μια πιο ξεκάθαρη στάση απέναντι σε πιθανές καθυστερήσεις ή νέες απαιτήσεις».

Θέλουμε απόφαση από το ΔΝΤ

Σχετικά με το ενδεχόμενο αποχώρησης του ΔΝΤ από το πρόγραμμα, διαβεβαίωσε ότι «μπορούμε να ζήσουμε και με το ΔΝΤ, όσο τηρεί τα συμφωνηθέντα, και φυσικά χωρίς αυτό». «Αυτό που δεν μπορούμε είναι να ζήσουμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και το άλλο εκτός» έσπευσε να επισημάνει.

«Το κρίσιμο ερώτημα αφορά το αν θα μπει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα, καθώς η διαρκής αβεβαιότητα δεν είναι καλή για κανέναν» συμπλήρωσε, κάνοντας λόγο για ζήτημα αξιοπιστίας των εταίρων.

Φιλικοί προς επενδύσεις

«Η κυβέρνηση είναι φιλική ως προς την υγιή επιχειρηματικότητα και κάνουμε προσπάθεια να καταπολεμήσουμε παθογένειες του κράτους που δεν είχαν γίνει στα προηγούμενα χρόνια» τόνισε, στη συνέχεια, ο κ. Τσίπρας.

«Εκεί που υπάρχει διαφορά σε σχέση με την νεοφιλελεύθερη οπτική είναι ότι εμείς θέλουμε τις επενδύσεις αλλά θέλουμε προστασία των εργασιακών σχέσεων και του περιβάλλοντος» σχολίασε επίσης.

Το μέλλον της Ευρώπης

Ερωτηθείς για το μέλλον της Ευρώπης, ο Πρωθυπουργός παρέθεσε μία σειρά προτάσεων για την αναβάθμιση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών οργανισμών.

Κατά τον ίδιο, υπάρχει η ανάγκη να λογοδοτούν οι ηγέτες, και τα όργανα να είναι αιρετά. «Χρειαζόμαστε εμβάθυνση των θεσμών και πολιτικά και δημοκρατικά» πρόσθεσε.

«Όταν οι αποφάσεις λαμβάνονται πίσω από κλειστές πόρτες, γίνονται λάθη» παραδέχθηκε, επιπλέον.

Δράση της task force

Όσον αφορά την ομάδα task force, η οποία θα αφορά την προώθηση των επενδύσεων, διαμήνυσε ότι ήδη λειτουργούν άτυπα δύο υπουργικές επιτροπές, οι οποίες ασχολούνται με τη γραφειοκρατία και με την προσέλκυση επενδύσεων.

Παράλληλα, αποκάλυψε ότι «υπάρχει και μία μεγάλη συζήτηση για την απλοποίηση των διαδικασιών για τις επενδύσεις» και τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ενημέρωση από το υπουργείο Οικονομικών.

Εκλογές το 2019

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, διαμηνύοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019. «Δεν ήρθαμε εδώ για να αποδράσουμε. Αν πιστεύαμε ότι θα ήταν καλύτερα στη θέση μας να ήταν αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα, δεν θα είχαμε μπει εξ αρχής στη διαδικασία να πιούμε αυτό το πικρό ποτήρι» εξήγησε.

Και συνέχισε: «Η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και εμπιστοσύνη, επομένως εκλογές θα γίνουν στο τέλος του 2019. Έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη των καλόπιστων εταίρων μας. Είμαι σίγουρος ότι η αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της».

Καλή επιτυχία στην κεντροαριστερά

Ο Πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στις συναινέσεις και στις συγκλίσεις. «Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στην Κεντροαριστερά, αλλά πρέπει να συζητήσουμε για τους όρους της στρατηγικής και πολιτικής σύγκλισης της επόμενης ημέρας, είτε με τη Δεξιά είτε με την Αριστερά» σημείωσε.

«Η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται πανευρωπαϊκά σε δύσκολο σταυροδρόμι, καθώς κάνει τον απολογισμό της για το γεγονός ότι συνεργάστηκε με τη Δεξιά» πρόσθεσε, διαβεβαιώνοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει σημαντικό ρόλο στις σχετικές διεργασίες».

Καλή η συνεργασία με ΑΝΕΛ

Σε ό,τι φορά τον κ. Καμμένο, ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι το κόμμα του προφανώς δεν βρίσκεται στον χώρο της Αριστεράς, αλλά είναι άστοχο να πει κανείς ότι βρίσκεται στην ακροδεξιά. «Δεν κυκλοφορούσε με βαριοπούλες στα νιάτα του, ούτε ήταν μέλος του ΛΑΟΣ. Ήταν στέλεχος της Ν.Δ. και διαφώνησε έντιμα την περίοδο των μνημονίων» ανέφερε.

Και πρόσθεσε: «Διατηρεί τα πιστεύω του και συνεργαζόμαστε άψογα. Και σε άλλες χώρες της Ευρώπης υπάρχουν τέτοιου είδους συνεργασίες. Είναι εξαιρετική η συνεργασία γιατί είναι έντιμη και ειλικρινής».

Λάθος η διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία

Παράλληλα, όσον αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ε.Ε., υποστήριξε ότι «θα ήταν λάθος -και θα ήταν ενδεχομένως δώρο στον Ερντογάν- αν η Ευρώπη έθετε ζήτημα τερματισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων».

Αναλύοντας την άποψη του, επεσήμανε ότι «δεν πρέπει να ταυτίζουμε έναν ολόκληρο λαό με τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης» και ότι «ακόμα κι αν η στάση του Ερντογάν δεν πείθει ότι θα συνεχίσει τις διαδικασίες, είναι λάθος να κλείνουμε τις πόρτες». 

Δεν παρασυρόμαστε απο τις δημοσκοπήσεις

«Δεν θα προχωρήσουμε στη βεβιασμένη εκτίμηση της Ν.Δ. ότι πιεζόμενοι από τις δημοσκοπήσεις θα πάμε σε εκλογές» ξεκαθάρισε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην «εικόνα» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις.

«Η πραγματική σύγκριση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις θα μπορέσει να γίνει στο τέλος της τετραετίας. Ο λαός θα συγκρίνει στα κρίσιμα ζητήματα τι έχει γίνει, δεν θα μπορούσε να το κάνει αυτό όταν βρισκόμασταν στον δύσκολο κάβο» εξήγησε.

Δικαιότερος ΕΝΦΙΑ

«Η κυβέρνηση πήρε πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης του φόρο και πετύχαμε μία πιο δίκαιη κατανομή του» διαμήνυσε, επίσης ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ. Για το 2020, εξήγησε, έχουμε ήδη ψηφίσει τη μείωση κατά περίπου 10% της συνολικής επιβάρυνσης στους πολίτες.

«Ο ΕΝΦΙΑ είναι άδικος φόρος αλλά όχι ως προς τη μεγάλη ιδιοκτησία» συμπλήρωσε, ενώ αναφερθείς στο σύνολο της κτηματαγοράς, εκτίμησε ότι «σιγά - σιγά θα αποκατασταθεί η ισορροπία».

Μείωση της φορολογίας επιχειρήσεων

Ο Πρωθυπουργός εστίασε και στη φορολόγηση των επιχειρήσεων, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη ψηφιστεί η μείωση του εταιρικού φόρου για την περίοδο μετά το 2020.

«Αν δούμε στο τέλος του 2018 ότι για άλλη μία φορά, η υπεραπόδοση της οικονομίας θα είναι καλύτερη από αυτό που περιμέναμε -πράγμα όχι απίθανο- τότε θα φροντίσουμε αυτόν τον χώρο να τον οδηγήσουμε σε φορολογικές ελαφρύνσεις» τόνισε, επιπλέον.

Μάλιστα, εξήγησε ότι «ένα από τα θέματα που συζητάμε στην προοπτική της νέας αρχιτεκτονικής της Ευρώπης είναι να υπάρξει  ένας κοινός προϋπολογισμός και μία φορολογική σύγκλιση».

Εκλογικό σύστημα

Ο Πρωθυπουργός, χαιρετίζοντας την απόφαση για «απλή αναλογική», έκανε λόγο για «στρατηγικού χαρακτήρα επιλογή», η οποία «θα δημιουργήσει άλλον τρόπο σκέψεις και αντίληψης.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτίμησε ότι «είναι πιθανό να υπάρξουν και κυβερνήσεις περισσότερων των δύο κομμάτων». «Οι συγκλίσεις θα πρέπει να γίνονται ανοιχτά, πάνω στα προγράμματα» πρόσθεσε.

Δικαιωθήκαμε για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο κ. Τσίπρας έκανε ειδική μνεία και στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, εξηγώντας τα εξής:«Μίλησα πέρυσι με μεγάλη ειλικρίνεια όταν είπα ότι δεν πίστευα ότι θα καταργηθεί ο νόμος Παππά. Και πράγματι ο νόμος ισχύει και σήμερα».

Σήμερα, πρόσθεσε, έναν χρόνο μετά έχουμε δικαιωθεί, καθώς «Το ΕΣΡ αποφάσισε να κάνει τον διαγωνισμό, τα ΜΜΕ θα αποκτήσουν νόμιμη άδεια, οι θέσεις εργασίας θα διατηρηθούν και αυτό θα συμβάλει στην ενίσχυση της αξιοπιστίας της ενημέρωσης».

Με νηφαλιότητα η συζήτηση για τη Δικαιοσύνη

«Η συζήτηση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων πρέπει να γίνει με νηφαλιότητα, να αναζητήσουμε τους τρόπους που η Δικαιοσύνη θα ξαναποκτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών» τόνισε, επιπλέον, σημειώνοντας ότι πρέπει «να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να προχωρήσει στις τομές που χρειάζονται».

«Όταν λέμε ότι σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη να μην το κάνουμε α λα καρτ -όταν μας αρέσουν οι αποφάσεις. Απέχει από την πραγματικότητα η εικόνα σύγκρουσης συνολικά με τη Δικαιοσύνη» συμπλήρωσε.

Γερμανικές επανορθώσεις

«Έχουμε ακολουθήσει την ορθή διαδικασία να τίθεται η διεκδίκηση σε θεσμικό επίπεδο. Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Το ζήτημα είναι να προχωρήσει η διαδικασία, νομίζω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σχετικές εξελίξεις» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ερωτηθείς για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Σχετικά με τις αντίστοιχες κινήσεις της Πολωνίας, εκτίμησε ότι «δεν νομίζω ότι σε αυτή τη φάση θα ευνοούσε η ταύτιση της χώρας με τους ελιγμούς της πολωνικής υβέρνησης, η οποία δεν χαρακτηρίζεται στις αξίες της Ε.Ε. και ιδιαίτερα ως προς την την αρχή της αλληλεγγύης».

Δύσκολο το εγχείρημα του ΟΑΣΘ  

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσίπρας εξήρε τις κυβερνητικές αποφάσεις για τον ΟΑΣΘ, παραδεχόμενος ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς απαιτείται τόσο η εκκαθάριση του Οργανισμού, όσο και η λειτουργία των συγκοινωνιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Δεν είναι ευχάριστα τα όσα συμβαίνουν στη Βενεζουέλα

Ερωτηθείς για τη Βενεζουέλα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την «έντονη κοινωνική αντιπαράθεση», ενώ ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Μαδούρο έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες και κρίνεται για τις αποφάσεις της».

«Δεν είναι ευχάριστο αυτό που βλέπουμε ότι συμβαίνει στη χώρα, αν και υπάρχει το στοιχείο της υπερβολής» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο.

Σχετικά με την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εκ μέρους των Βρυξελλών, διαμήνυσε ότι «ο ρόλος της Ευρώπης δεν είναι η επιβολή κυρώσεων, αλλά η ανάληψη δράσης που θα συμβάλει στην εξομάλυνση».

Δεν θα κρίνω τον κ. Στουρνάρας

«Δεν θα είμαι αυτός που θα κρίνει την αποτελεσματικότητα του διοικητή και τη ΤτΕ, καθώς δεν είναι ο ρόλος μου» σημείωσε, επίσης, ερωτηθείς για τον Γιάννη Στουρνάρα. Ο ρόλος μου είναι να συνεργάζομαι, πρόσθεσε.

Κοινωνικό μέρισμα

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε για τη χορήγηση κοινωνικού μερίσματος, το οποίο ωστόσο, θα δοθεί κατόπιν συνεννόησης με τους εταίρους.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή