ΟΥΝΕΣΚΟ: Ελληνας πρέσβης υποψήφιος για την προεδρία της Γενικής Διάσκεψης

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2006 16:52
A- A A+

Για πρώτη φορά έλληνας πρέσβης επιλέγεται για την προεδρία της Γενικής Διασκέψεως της ΟΥΝΕΣΚΟ (Οκτωβριος 2007). Όπως ανακοίνωσε η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΟΥΝΕΣΚΟ, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση η Ομάδα Ι της ΟΥΝΕΣΚΟ αποφάσισε ομοφώνως να προτείνει τον Ελληνα αντιπρόσωπο, πρέσβη Γιώργο Ν. Αναστασόπουλο, ως υποψήφιό της για την προεδρία της Γενικής Διάσκεψης του Οκτωβρίου

Το εν λόγω αξίωμα θεωρείται το σημαντικότερο στην ΟΥΝΕΣΚΟ, μετά τη θέση του γενικού διευθυντή. Η θητεία του προέδρου είναι διετής και μετά τη διεύθυνση των εργασιών της Γενικής Διασκέψεως, ο εκλεγόμενος έχει την ευθύνη να μεριμνά για την τήρηση των αποφάσεων και ψηφισμάτων της, αλλά και να εκπροσωπεί τον Οργανισμό στο διεθνή χώρο.

Φέτος ήταν η σειρά της Ομάδας Ι της ΟΥΝΕΣΚΟ (στην οποία μετέχουν 27 δυτικά κράτη-μέλη, τα περισσότερα μέλη και της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, η Ελβετία, η Νορβηγία, η Τουρκία και το Ισραήλ) να προτείνει τον υποψήφιο ή την υποψήφια για την προεδρία της Γενικής Διασκέψεως. Σύμφωνα με την παράδοση, οι άλλες τέσσερις γεωγραφικο-πολιτικές ομάδες της ΟΥΝΕΣΚΟ αποδέχονται την πρόταση αυτή και ο υποδεικνυόμενος έχει όλες τις πιθανότητες άνετα να εκλεγεί ως πρόεδρος κατά τη Γενική Διάσκεψη απ΄τα (191) κράτη-μέλη του Οργανισμού.

Την πρωτοβουλία για να χρισθεί υποψήφιος ο έλληνας πρέσβης, είχε από τον Ιούνιο ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Γερμανίας πρέσβης Χανς - Χάϊνριχ Βρέντε που εξήρε τη μεγάλη πολιτική, κοινοβουλευτική και διπλωματική εμπειρία του Γιώργου Αναστασόπουλου, το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων στην ΟΥΝΕΣΚΟ, την άνεσή του στις ξένες γλώσσες και την τρομακτικά καλή του φήμη και δημοτικότητα μέσα στον Οργανισμό, όπως και το γενικότερο σεβασμό που απολαύει. Με ανάλογο ενθουσιασμό στήριξαν την ελληνική υποψηφιότητα ο πρέσβης της Γαλλίας κ. Ζαν Γκεγκινού, που προήδρευε της Ομάδας Ι, και οι πρέσβεις της Ιταλίας , της Ελβετίας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας, της Κύπρου, του Βελγίου και του Λουξεμβούργου, σε πρώτη φάση. Αργότερα προστέθηκαν και οι υποστηρίξεις της Μάλτας, της Ανδόρας, της Δανίας (διακριτικά), της Ισπανίας και έμμεσα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή