Στοιχειώνοντας τις νύχτες της ελληνικής υπαίθρου, τα πλάσματα της νύχτας ξυπνούν διψασμένα για αίμα, αλλά και για να πουν την ιστορία τους, απαντώντας δυνατά στην ερώτηση: υπήρξαν, άραγε, ποτέ βρυκόλακες στην Ελλάδα;
Αποκαλύπτοντας μια σκοτεινή μεταφυσική παράδοση στη σκιά του ελληνικού φωτός, η παράσταση του Κωνσταντίνου Ντέλλα, «Ο Έλλην βρυκόλαξ (reloaded)», μετά τη μεγάλη της επιτυχία σε επιλεγμένα Μουσεία του Δικτύου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), παρουσιάζεται στο Ιστορικό Αρχείο του ΠΙΟΠ, στον Ταύρο (Δωρίδος 2 & λεωφ. Ειρήνης), στις 8, 9, 10, 15, 16 και 17 Σεπτεμβρίου, στις 10 το βράδυ, με ελεύθερη είσοδο (με απαραίτητη την κράτηση θέσης).
Περισσότερο και από τον ήλιο, φοβούνται το νερό της θάλασσας Σκοπός της παράστασης είναι να μας φέρει σε επαφή με αυτά τα μυστηριώδη όντα, τους βρυκόλακες ή, αλλιώς, βορβόλακες, που, περισσότερο και από τον ήλιο, φοβούνται το νερό της θάλασσας. Στη δεύτερη αυτήν εκδοχή της, η παράσταση ασχολείται με το άγνωστο σε πολλούς κεφάλαιο της ελληνικής λαογραφίας, που αφορά στο φαινόμενο των βρυκολάκων, όπως εκδηλώθηκε στην Ελλάδα κατά τους νεότερους χρόνους.
Μέσα από ημερολόγια ξένων περιηγητών στην προεπαναστατική Ελλάδα, άρθρα εφημερίδων, τοπικούς μύθους, προφορικές παραδόσεις, αλλά και λογοτεχνικά κείμενα, ένα μεταφυσικό μπουλούκι διηγείται τα πάθη και τις υστερίες των ανθρώπων μπροστά στον φόβο των βρυκολάκων.
Μέσα από μια θωρακισμένη ερευνητικά - με βάση τη μεσαιωνική και νεότερη ελληνική γραμματεία - και δραματουργικά παράσταση, αναβιώνουν νοοτροπίες και συμπεριφορές των «αντιεπιστημονικών» αιώνων. Το παρελθόν συγκινεί και γοητεύει. Με οδηγό τον σωματικό κώδικα και τη μουσικότητα της γλώσσας, η παράσταση κινείται στη λογική του sitespecific, αναπτύσσεται με αφετηρία τον ίδιο τον χώρο της παράστασης, σε δημιουργική συνάρτηση με τις ιδιαίτερες εννοιολογικές και χωροταξικές ιδιαιτερότητές του, και καλεί τον θεατή όχι απλώς να παρακολουθήσει, αλλά να «εισχωρήσει» σε έναν αλλόκοτο αλλοτινό κόσμο.
Ταυτότητα παράστασης Σύλληψη - σκηνοθεσία - δραματουργία: Κωνσταντίνος Ντέλλας, καλλιτεχνική επιμέλεια κουστουμιών: Κωνσταντίνα Μαρδίκη, καλλιτεχνική επιμέλεια και κατασκευή σκηνικών αντικειμένων: Χρήστος Συμεωνίδης, μουσική σύνθεση και επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Κτιστάκης, σχεδιασμός φωτισμών: Παναγιώτης Λαμπής, σύμβουλος κατασκευής κουστουμιών: Αδαμαντία Νοτάρογλου, φωτογραφία και video προώθησης: Χρήστος Συμεωνίδης, επιμέλεια παραγωγής: Κωνσταντίνος Σακκάς.
Παίζουν: Αντρέας Κυριάκου, Λεμονιά Νταλλαρή, Κωνσταντίνος Ντέλλας, Φανή Παναγιωτίδου, Δέσποινα - Ντορίνα Ρεμεδιάκη.
Πληροφορίες
Ιστορικό Αρχείο Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς, Δωρίδος 2 & λεωφ. Ειρήνης 14 - Ταύρος, τηλ.: 210 3418051. Κράτηση θέσης: 210 3418011 (Δευτέρα - Παρασκευή: 9:00 - 17:00).
[email protected]